Leiutajateküla küsib Lottemaa ehitamiseks 50 miljonit krooni

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janno Põldma ja Heiki Ernits (seisab) eelmisel suvel Tahkuranna vallavalitsuses Lottemaa planeeringu eskiisi tutvustamas.
Janno Põldma ja Heiki Ernits (seisab) eelmisel suvel Tahkuranna vallavalitsuses Lottemaa planeeringu eskiisi tutvustamas. Foto: Urmas Luik

Sihtasutus Leiutajateküla taotleb Euroopa regionaalarengu fondist 50 miljonit krooni, et ehitada Tahkuranna valda kunagise Nõukogude armee raketibaasi asemele Lottemaa teemapark, raha saamine selgub aasta lõpus.

17. augustil lõpetas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetme külastuskeskkonda arendavate projektide taotluste vastuvõtu. Teiste seas esitas 50 miljoni krooni saamiseks taotluse Leiutajateküla, kokku oli taotlusi sadakond.

EASi ettevõtluskeskuse divisjoni direktori Monica Hankovi sõnutsi lähtutakse otsustamisel sellest, kui atraktiivne on projekt väliskülalistele ja kuivõrd ta toob piirkonda turismitulu. Otsus tehakse 90 tööpäeva jooksul, seega sisuliselt aasta lõpuks.

EAS ootab valitsuse istungi ära

Omaaegne Nõukogude armee raketibaas, kus asub neli poollagunenud ja varisemisohtlikku hoonet, kuulub Kaitseliidule. Kaitseliit on valmis Reiu küla Uulu linnaku 12,4 hektari suuruse kinnistu hoonestusõiguse 35 aastaks Leiutajateküla kasuks seadma, kuid tehingu peab heaks kiitma Eesti valitsus.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimeti jutu järgi on valitsuse korralduse eelnõu praegu kooskõlastusringil ning kaitseväe juhataja ja Kaitseliidu ülem on oma nõusoleku juba andnud. Kui ka Tahkuranna vald ja rahandusministeerium on eelnõu  kooskõlastanud, saab valitsus seda arutama hakata.

Kuimet prognoosis, et valitsuse istungil võib eelnõu olla septembri teises pooles.

Hankov ütles, et rahataotleja peab olema maa omanik või valdaja. Ta oli teadlik, et valitsus pole hoonestusõiguse seadmise lepingut veel heaks kiitnud, kuid ei pidanud seda oluliseks takistuseks.

“Tõenäoliselt saab valitsuse istungi ära oodata, sest kõigile antakse aega puuduste kõrvaldamiseks,” lausus Hankov.

Osa piletitulust Kaitseliidule

Kaitseliit sai Uulu linnaku kinnistu omanikuks 2004. aastal, kui Juhan Partsi valitsus selle tasuta Kaitseliidule andis. Sellele vaatamata küsib vabatahtlik riigikaitseorganisatsioon Lottemaa rajajatelt hoonestusõiguse eest raha: kuni 2014. aasta lõpuni 120 000 ja alates 2015. aastast 350 000 krooni aastas.

Peale selle korrigeeritakse hoonestusõiguse tasu alates viiendast aastast korra aastas tarbijahinnaindeksi võrra, kuid mitte üle viie protsendi aastas.

“Ühtlasi tagab kasutusse andmine, et kasutaja lammutab kinnistul asuvad varisemisohtlikud hooned ning säilitab kinnistu heakorra. Mõlemad tegevused nõuaksid muidu Kaitseliidult täiendavaid kulutusi kinnistule,” seisab valitsuse korralduse eelnõu seletuskirjas.

EASilt raha saamiseks peab sihtasutus leidma 15 protsendi suuruse omafinantseeringu. Hankovi selgituse järgi ei tähenda see tingimata äriühingu kaasamist, kaasfinantseeringu võivad anda ministeeriumid või omavalitsused, aga saab pangastki laenu võtta. Toimetuse andmetel kasutab Leiutajateküla pangalaenu.

Lottemaa sihtgrupp oleks lapsed vanuses kolm kuni 12 aastat, eeldatav külastajate arv ulatuks vähemalt 50 000 inimeseni aastas. Teemapark on kavas avada 2013. aasta mais.

Planeeringu eskiislahenduse järgi tuleks teemaparki seitse temaatilist maja, millest kaks oleksid avatud aasta ringi, paarkümmend kämpingukohta ja atraktsioonid liivaranda.

1.-30. septembrini korraldab Tahkuranna vallavalitsus Lottemaa detailplaneeringu avaliku väljapaneku. Planeeringuga saab tutvuda valla veebiküljel www.tahkuranna.ee ja tööpäeviti vallamajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles