Riigikohus andis jäätmeveo vaidluses õiguse omavalitsustele

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragn-Sellsi prügiveoauto.
Ragn-Sellsi prügiveoauto. Foto: Urmas Luik

Riigikohtu halduskolleegiumi tänase otsuse kohaselt ei muutu jäätmevedaja veo käigus jäätmete omanikuks ja pärast vedu otsustab korraldatud jäätmete töötlemise üksikasjade üle kohalik omavalitsusüksus.

Riigikohus lahendas vaidluse, mis puudutas Surju, Tori, Paikuse ja Tahkuranna valla ning Sindi linna jäätmeveo hanke tingimust, et vedaja peab segaolmejäätmed vedama Paikre prügilasse ladestamiseks.

Paikre prügilat käitab Pärnu linna ja Paikuse valla osalusega äriühing.

Esimese ja teise astme kohtud rahuldasid Ragn-Sells ASi kaebuse ja tunnistasid tingimuse õigusvastaseks. Riigikohus leidis, et vaidlustatud punkt ei riku Ragn-Sells ASi õigusi, ja jättis kaebuse rahuldamata.

Jäätmeseaduse kohaselt korraldab kohalik omavalitsus jäätmeveoga hõlmatud jäätmete taaskasutamise või kõrvaldamise. See tähendab, et pärast vedugi otsustab jäätmete töötlemise üksikasjade üle omavalitsuse üksus, mitte jäätmevedaja.

Jäätmeveo riigihanke ettevalmistamisel peab omavalitsus määrama jäätmeveo sihtpunkti ehk jäätmekäitluskoha, kuhu tuleb jäätmed vedada. Seda omavalitsuste õigust on tunnustanud Euroopa kohuski, vahendas riigikohtu kommunikatsiooniosakonna juhataja Merje Talvik.

Praegusel juhul käiski vaidlus jäätmeveo sihtpunkti üle. Sihtpunkti kindlaksmääramise põhimõtteid oli Tahkuranna vald oma hankedokumentides arvestanud. Jäätmehierarhia põhimõtte järgi tuleb taaskasutust eelistada ladestamisele. Teisalt tuleb jäätmeid töödelda võimalikult lähedal nende tekkimise kohale.

Kolleegium rõhutas, et jäätmete töötleja meelevaldne väljavalimine omavalitsustes võib rikkuda teiste töötlejate, sealhulgas kaebaja ettevõtlusvabadust ja riigihankeõiguse põhimõtteid.

Jäätmete edasist töötlejat ega töötlemise viisi ei määrata siiski kindlaks jäätmeveo riigihankes. Kohalik omavalitsus peab enda ja jäätmete edasise töötleja vahelise õigussuhte reguleerima (peale jäätmeveo), arvestades seejuures halduskoostöö seadusest ja riigihangete seadusest tulenevate nõuetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles