Salakaval eskalaator niidab büroohoones vanainimesi

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanainimeste hirm: Pärnu Aida 5 büroohoone eskalaator on juba kolm vanainimest kiirabisse viinud.
Vanainimeste hirm: Pärnu Aida 5 büroohoone eskalaator on juba kolm vanainimest kiirabisse viinud. Foto: Urmas Luik

Pärnus Aida tänava Swedbanki maja salakaval eskalaator murrab inimesi nagu loogu. Väikseid tervisekahjustusi saanute arv pole teada, ent kolmel korral on liikuval trepil tasakaalu kaotanud sedavõrd raskelt viga saanud, et on tulnud kiirabi kutsuda.

“Tegemist on olnud eakate inimestega, kes ootamatult tööle hakanud trepile astudes on kaotanud tasakaalu ja kukkunud,” teatas Pärnu haigla pressiesindaja Eda Amur. “Pärnu kiirabi on toonud patsiendid haigla EMOsse, kus on neile osutatud esmaabi ja tehtud läbivaatus ning seejärel lubatud kodusele ravile.”

Juhtub ikka

Hoone teisel korrusel paikneva Pindi kinnisvarabüroo maakleri Karin Bagortšikova sõnutsi ei saa öelda, et kontori kõrval asuva eskalaatori juurest iga päev karjeid kostaks. Aga verd, vigastatuid ja meedikutebrigaade on temagi näinud. Viimati umbes kolm nädalat tagasi.

Rääkimata vähem valulikest kukkumistest ja komistamistest, millega ollakse juba harjunud. “Vahelduva eduga ikka kukuvad, ei pane seda tähelegi enam,” nentis Bagortšikova.

Vanainimesed, kes selles majas käivad eelkõige kodakondsus- ja migratsiooniameti kontoris, on Bagortšikova jutu järgi sirakile tõmmatud just hoone teisel korrusel. Kas kohe pärast eskalaatoriga ülesjõudmist või vastupidi, allasõiduks liikuvale trepile astudes.

Mis valemiga täpselt, võib Bagortšikova ainult oletada. “Võib-olla nad on tahtnud hakata valelt poolt alla sõitma,” pakkus ta välja ühe versiooni paljudest.

Eskalaatori paigaldanud AS KONE hooldusdirektor Rait Lillemäe jäi kukkumistest kuuldes pisut nõutuks. “Kolm õnnetust viimasel ajal ühe ja sama seadmega?” küsis ta üle. “Ma pean mehaanikutega rääkima, mis see taust võib seal olla siis.”

Ökonoomne süsteem

Lillemäe selgitusel on uuemad TravelMaster110 eskalaatorid varustatud energiasäästliku liikumissüsteemiga, mis paneb trepi juhul, kui seal keegi ei sõida, poole kiirusega tööle. Kui aga seadet pole tükk aega kasutatud, jääb see sootuks seisma ja käivitub alles kunde tulles. “Ilmselt see uuesti käimahakkamine on vanainimesele üle jõu käinud,” oletas Lillemäe.

Ent eskalaatori ümberehitamine, vähendamaks kiirust, pole Lillemäe hinnangul mõistlik mõte. “See oleks mingisugune ebaloomulik re˛iim, kui me tõmbame ta aeglasemaks,” leidis ta. Pigem soovitas Lillemäe neil inimestel, kes end liugtrepil kindalt ei tunne, kasutada hoone teist sissepääsu ja lifti teisele korrusele tõusmiseks.

Sama meelt on maja haldaja Colonna Kinnisvara OÜ esindaja Hardi Mäe. “Oleme tellinud eskalaatori juurde hoiatava sildi ja need külastajad, kes eskalaatoriga sõita pelgavad, juhatame teisele poole maja, kus asub lift,” rääkis ta.

Ühtlasi palus Mäe ettevõtte nimel vabandust nendelt, kes eskalaatoriga sõites on viga saanud. “Soovime kannatanutele kiiret paranemist ja loodame väga, et edaspidi midagi sellist ei kordu!” lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles