McDonald’si restoran tegutseb kasutusloata

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna poolt Pärnusse tulija pilku köidab hiljuti valminud McDonald’si restoran.
Tallinna poolt Pärnusse tulija pilku köidab hiljuti valminud McDonald’si restoran. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi lõikas koos McDonald’si restoraniketi Balti riikide arenduslitsentsi omaniku Melo Hiliga poolteist nädalat tagasi pidulikult läbi lindi maailma ühe tuntuima kiirsöögipakkuja restoranil, millele linnavalitsus pole tänini väljastanud kasutusluba.

„Linnavalitsusepoolne kasutusloa väljaandmise menetlus on pooleli, sest Lääne-Eesti päästekeskus on ehitisel avastanud mõningad puudused,” teatas Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo, lükates vastutuse restorani avamisel enne kõigi lubade kooskõlastamist kiirtoiduketi kapsaaeda. „Ehitise kasutamine ilma kasutusloata toimub omaniku vastutusel. See tähendab, et ettevõtja on võtnud riski, avades hoone selleks kasutusluba omamata.”

Ehitusseaduse kohaselt väljastatakse kasutusluba pärast ehitise ülevaatust ja nõuetele vastavaks tunnistamist.
 
Linna avalike suhete nõuniku jutu järgi käis McDonald'si rajaja ehitise ülevaatuse akti Pärnu linnavalitsuses taotlemas 16. septembril. See väljastati samal päeval. „Lääne-Eesti päästekeskuse kirjalik seisukoht kasutusloast keeldumise kohta esitati linnavalitsusele 23. septembril ning 24. septembril saatis linnavalitsus ehitise omanikule Premier Estates Eesti OÜ-le vastavasisulise märgukirja,“ märkis Murakas-Ollo. „Rohkem dokumente meile tänase päevani esitatud ei ole.“
 
Murakas-Ollo sõnutsi on kasutusloa taotlemine ja kasutusloa olemasolu tagamine ehitise omaniku kohustus. „Selle väljastamine ehitisele on eelkõige omaniku huvides - kasutusluba tagab omanikule hilisemate probleemide korral (näiteks kindlustushüvitise taotlemisel) kaitse, et tema ehitis on kasutuskõlbulik,“ märkis ta.
 
Murakas-Ollo kinnitusel ei ole hoone kasutuselevõtmine enne omavalitsuse kasutusloa väljastamist tavapärane praktika, kuid seda on varasemaltki ette tulnud.

Linnavalitsus pole andnud McDonald’si restoranile kasutusluba seetõttu, et ettevõttel ei ole hoone kasutamiseks kooskõlastust päästekeskusega.

Lääne-Eesti päästekeskuse järelevalve teenistuse juhi Indrek Laanepõllu sõnutsi pole nad andnud söögikohale kasutusluba peamiselt vaegtööde ja puuduliku dokumentatsiooni tõttu.

Näiteks polnud ehitajal esitada dokumentatsiooni restorani ehitusel kasutatud materjalide normidele vastavuse kohta. Samuti ei olnud hoonele paigaldatud piksekaitset.

„Midagi ohtlikku need puudused endast ei kujuta, tegemist on põhimõttega,” märkis Laanepõld.

Laanepõld ütles, et McDonalds’i Pärnu restorani avamisele ei hakanud päästekeskus jõulisemalt reageerima, sest see oleks tähendanud ettevõttele suuri majanduslikke kahjusid. „Otsustasime, et lepime kokku aja, millal puudused peavad olema kõrvaldatud,” lausus ta.

Päästekeskuse märgitud puudused peavad McDonald’sil olema likvideeritud järgmiseks kolmapäevaks.

Päästekeskuse järelevalve teenistuse juhi sõnade järgi ei ole hoonete kasutusele võtmine ilma kasutusloata Eestis kuigi levinud, ehkki üksikuid erandeid on ette tulnud.

Näiteks avas Järva-Jaanis uksed Grossi Toidukaubad, ilma et kaupluse läheduses oleks olnud tuletõrje veevõtukohta. Päästekeskus tegi kauplusele ettekirjutuse, pannes kohustuse rajada see kuu jooksul.

Murakas-Ollo ütles, et söögikohal on tegevusluba, mis aga ei ole seotud kasutusloaga.

Linnavalitsuse avalike suhete nõuniku kinnitusel on McDonald’s teinud ettepaneku teha vaegtööd 6. oktoobriks, misjärel nad pöörduvad loa taotlemiseks uuesti linnavalitsuse poole.

McDonald’s Eesti ärijuht Tomasz Nawrocki teatas enne restorani avamist, et Pärnu restoran teeb uksed lahti enne planeeritud avamispäeva.

Murakas-Ollo teatel on Pärnu McDonald'si restoranil kasutusloa saamiseks vajalikud omaniku, omanikujärelevalve teostaja, projekteerija, ehitaja, elektri-, vee- ja sidevõrgu valdaja ning majandusosakonna (sisse- ja väljapääsud, nende märgistus ja krundi haljastus) kooskõlastused. Samuti on vajalik tuleohutuse kontrolli teostava organi kooskõlastus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles