Soe sügis hoiab kaugrändurid paigal

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Tammekänd.
Jaak Tammekänd. Foto: Henn Soodla

Kabli linnujaamas on viimaste päevade tihekülalised sabatihased, keda töötajad kaaluvad, mõõdavad, rõngastavad ja siis edasilennule lubavad.

“Linnud järgivad ilma,” ütles keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni looduskaitsebioloog Jaak Tammekänd (pildil), kelle käed eile Kablis tööd täis olid.

Hulganisti saabub rasva-, sini- ja põhjatihaseid, kelle andmed samuti ülekirjutamist vajavad, et hoida 1969. aastal alanud järjepidevust.

“Viimased päevad on üsna tihedad, põhjast lõunasse liikumist palju, aga samal ajal on meil veel paigal palju putuktoidulisi kaugrändureid, sest ilmad olid pikalt soojad ja nad ei kiirusta minemisega, öösorr näiteks, kuigi talvitub Aafrikas,” rääkis Tammekänd.

Nädalavahetusel liikusid haneparved lõuna poole, vanarahvas ütleb, et haned läinud, hallad taga. Tammekänd põhjendas hanede pidevat liikumist soodsa tuulega.

“Laupäeval oli põhja-kirdetuul, see on neile sabatuul, aitab vaevata liikuda talvitusaladele Lääne-Euroopasse,” mainis ta.

Kabli linnujaamas tavakohaselt augusti keskel alanud ja novembri alguses lõppeva rändeuurimise hooaja üks tippleide on pühapäeval tabatud ja rõngastatud kuld-lehelind, kes on pärit Ida-Siberi aladelt. Miskipärast eksis ta oma rännusuunast nagu varasematel aastatel Kablis uuritud tema 25 liigikaaslast.

Kuigi kokkuvõtted 41. hooajast tehakse pärast selle lõppu, on Tammekännu sõnutsi sel sügisel Kablis rõngastatud juba ligi 10 000 lindu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles