Linnagalerii avas raekojas uksed

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstipreemia pälvinud Jasper Zoova seeria “Mõttejaamad” sümboliseerib kunstniku pelgupaika, kus oma mõtteid mõelda ja fantaasiamaailmas rännata.
Kunstipreemia pälvinud Jasper Zoova seeria “Mõttejaamad” sümboliseerib kunstniku pelgupaika, kus oma mõtteid mõelda ja fantaasiamaailmas rännata. Foto: Ants Liigus

Eile õhtul tegi Pärnu linnagalerii oma uues asukohas raekojas esimest korda külastajatele uksed lahti. Avati traditsiooniline Pärnu kunstnike aastanäitus ja anti üle linna tänavune kunsti aastapreemia.

Auväärses eas raekoja treppe on aastaid tallanud töörahva saadikud ja eri ajastute võimukandjad. Kultuurihuvilisel linlasel on Uus 4 majja olnud seni asja kontsertidele, nüüd võib julgesti astuda maja teisel korrusel asuvasse galeriisse.

Avamispeol jagus galerii igasse ruumi rohkesti kunstnikke, kunstisõpru ja linnavõimu esindajaid. Pärast Pärnu kunsti aastanäituse avatuks kuulutamist kutsuti linnarahvas uudistama ka linnapea salakabinetti, kus aastaid tagasi võimuesindajad kappi peidetud salaukse taga endale mõnusat äraolemist võisid lubada.

Linna tänavuse kunstipreemia saanud Jasper Zoova nimetas uut galeriid sümpaatseks. “Mulle meeldib väga, tekitab mõnusat muuseumi atmosfääri,” arvas Zoova, kelle loomingust on tänavusel näitusel kolm pilti seeriast “Mõttejaamad”. “Arvan, et linn on ilusate näituseruumide võrra rikkam.”

Linnagalerii kuraatori Mari Kartau sõnutsi pakuvad uue pinna kaheksa läbikäidavat ruumi hea võimaluse koondada eri stiilis asju üksteist segamata omaette tubadesse. “Ruumid on hoopis teistsugused, kui meie galeriil varem olnud,” rääkis Kartau. “Siin on anfilaadsüsteem nagu Ermitaaþis ja see annab eelise teha mitu näitust korraga. Puuduseks on see, et pole teada, mis saab kunstihallist. Nii suurt ruumi nagu seal siin muidugi ei ole. “

Kunstnik Andrus Joonas kiitis nii näitust kui galeriipinda. “Algul tundusid ruumid üsna teistmoodi ja võõrastavad, aga praegu on tulemus üllatavalt hea,” tõdes ta. “Usun, et sellest saab väga meeldiv kunstigalerii. Asukoht keset linna ning ajalooline hoone on väärt kooslus ja meelitab kindlasti nii kohalikke kui turiste. Samuti on esimene väljapanek ülevaatenäitustest üks paremaid ja kunstnike professionaalsus kõrge.”

Pärnu kunstnike aastanäitusel on 58 pilti 30 kunstnikult, näitus on avatud 4. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles