Tasuta lõunaid pole, aga õigusabi on

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Eestis kehtib üle 200 seaduse. Nüüd töötab Pärnu noorte vabaajakeskuses inimene, kes tasuta aitab noortel neis orienteeruda ja võimalusel endale sobivas suunas väänata.

“Tahaks laiendada noorte õigusteadlikkust. Ma vaatan, et inimesed ei tea, mis nende õigused on, ja lasevad endale seetõttu liiga teha,” selgitas Tartu ülikooli õigusteaduskonna magistrant Sandra Litvinenko, miks ta on nõus tegema tasuta tööd, mille eest võiks küsida 1000 krooni tunnis. Sealjuures, nagu kinnitab Litvinenko, ei jää tema missioonitundest pakutav õigusabi kvaliteedilt alla tasulisele nõustamisele.

Ent mis sorti õigusabi võiks noorel inimesel üldse vaja minna? Näitena toob Litvinenko alaealised emad, kes seaduse silmis on kuni 18aastaseks saamiseni piiratud teovõimega. Et aga oma laste eest otsustada ja vastutada, on vaja nende puhul teha selline juriidiline operatsioon nagu teovõime laiendamine.

Samal ajal võib Litvinenko näiteks aidata vaidlustada noortele tehtud trahviotsuseidki. Kui sellel on mõtet. Alati ei ole. “Kui tal ikka ei ole õigust, siis ma ütlen, et ei ole õigust – tuuleveskitega pole mõtet võitlema hakata,” annab Litvinentko sõnutsi teinekord mõttetust vaidlusest loobumisega tublisti aega, närve ja raha kokku hoida.

Juriidilist nõu küsima on oodatud kõik noored vanuses 14–28 eluaastat. Ehk veidi vanemad või nooremadki, aga mitte oluliselt. “Sooviks teha nii, et pensionärid sinna oma kaasomandivaidluste ja muude asjadega ei tuleks, sest tegemist on siiski noortekeskusega,” märkis Litvinenko.

Pensionäridel ja teistel noore staatusest välja kasvanud inimestel soovitab Litvinenko tasuta õigusnõu küsida MTÜ Eesti Juristide Liidu Pärnus Rüütli 23 avatud õigusabi büroost.

Enda praksisega on Litvinenko valmis pihta hakkama nüüd ja kohe. Tõsi, et ta nädala sees viibib Tartus, saaks ta hüva nõu anda peaasjalikult nädalavahetustel. Ent oma mure ja küsimused võib suvalisel ajal postitada meiliaadressil sandra@vabajakeskus.ee. Või astuda läbi Noorteväljak 2 asuvast noortekeskusest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles