Maavanem avas Audru keskkoolis inimõiguste seina

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maavanem Andres Metsoja rääkis enne inimõiguste seina avamist Audru keskkooli abiturientidega nende tulevikuplaanidest, tunnustas kolme noormeest, kes soovivad hakata ettevõtjaks, ning soovitas maailmas ringi vaadata, kuid tulla siis tagasi Eestisse.
Pärnu maavanem Andres Metsoja rääkis enne inimõiguste seina avamist Audru keskkooli abiturientidega nende tulevikuplaanidest, tunnustas kolme noormeest, kes soovivad hakata ettevõtjaks, ning soovitas maailmas ringi vaadata, kuid tulla siis tagasi Eestisse. Foto: Urmas Luik

Audru keskkool avas eile tänase kodanikupäeva eel oma majas inimõiguste seina, olles üks viiest Eesti koolist, kes selleks toetuse oma tegevusega välja teenisid.

Seina oli avama kutsutud Pärnu maavanem Andres Metsoja, kes ühtlasi vestles tunni jooksul abiturientidega nende õpinguplaanidest ja tulevikusihtidest, kodanikuks olemisest ja elust Pärnumaal.

Maavanem tõdes, et inimõigused on sõna, mida kasutatakse harva, kuid mille taga peituvaga puutume kokku iga päev.

Sein tutvustab põhilisi inimõigusi Euroopa Liidu põhiõiguste harta järgi ja seda kuues kategoorias: väärikus, vabadused, võrdsus, solidaarsus, kodanike õigused ja õigusmõistmine.

Õiguste loetelu illustreerimiseks on õpilased maalinud seinale rõõmsavärvilised pildid samadel elulistel teemadel.

Tegemist oli “Mind Your Right” pilootprojektiga viie Euroopa riigi 300 koolis: Eestis, Iirimaal, Kreekas, Rumeenias ja Tšehhis, mille eesmärk ongi tutvustada noortele eurooplastele Euroopa põhiõiguste hartat ja panna õpilasi mõtlema õiguste vajalikkuse üle. Ühtlasi kujunes projektist võistlus, millest Eestis võttis osa 47 kooli.

Audru keskkooli ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Aniita Uibu sõnas, et tegevust alustati Audru koolis aasta tagasi, õpetaja juhendamisel toimusid toonase 9. klassi, nüüdse 10. klassi õpilastega arutelud, kirjutati luuletusi ja tehti plakateid, millega kaasnes sõbralikke vaidlusi eri teemadel.

Aktuaalsemad teemad, mille noored esile tõstsid, olid koolivägivald ja õigusmõistmine inimestevahelistes suhetes, mille tulemuseks pole alati õiglus. Tehtu jäädvustati filmilindile.

Kevadel hindas töid komisjon ja Audru kool jäi Tallinna Pae gümnaasiumi järel napilt teiseks, kuid pääses viie tublima kooli sekka, mis said võimaluse teostada oma idee püsitaiesena kodukoolis. Õpilastele tuli selles töös appi õpetaja Raul Kirss.

Peale inimõiguste seina avamise toimub Audru keskkoolis kodanikunädalal muid ettevõtmisi.

Esmaspäeval käisid Jaan Tõnissoni instituudist koolinoortele islamist rääkimas Johanna Helin ja Maari Ross.

Täna lähevad 10. ja 11. klass Tartusse tutvuma Tartu kõrgema sõjakooliga, kus noortega kohtub kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Esmaspäeval külastavad koolinoored Jõõpre vanadekodu, et eakatega suhelda ja nende päeva sisustada. Sama kavatsetakse teha edaspidigi.

Kevadel tegid õpilased kodanikualgatuse korras korjanduse ja muretseti taimi, et vanurid saaksid kujundada omale õue silma rõõmustama lillepeenra.
 

<

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles