Minister tuiskas läbi sadamate

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder alustas Pärnumaa kutseliste kaluritega kohtumist Liu sadamast.
Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder alustas Pärnumaa kutseliste kaluritega kohtumist Liu sadamast. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Maavanem Andres Metsoja kutsel viibis eile Pärnu maakonnas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, kes vaatas kutseliste kaluritega kohtumisel üle Liu ja Lindi kalasadama ning arutles põllumajandustootjatega valdkonna toetusmeetmete üle.

“Vale on arusaam, et põllumajandus võrdubki maaelu, sest põllumajandus pakub tööhõive seisukohalt järjest vähem töökohti, kasutatavad masinad asendavad järjest rohkem inimest,” rääkis 2007. aastast Ansipi valitsuse põllumajandusminister Seeder.

Seedri sõnutsi on vaja uusi meetmeid, loomaks töökohti väljaspool põllumajandust, kuid ühest ja head lahendust on keeruline leida. “Keskus ja tagamaa peavad olema rohkem seotud, inimeste mobiilsus on kasvanud, aitaks linna- ja maaomavalitsuste koostöö ja selles osas pooldan haldusreformi,” märkis ta.

Pärnumaa omavalitsuste liidu esindajatega jutuajamisel kerkis esile 2014. aastast Euroopa Liidu põllumajanduspoliitika uue rahastusskeemi teema ja Eesti seisukoht, et raha tuleb eraldada maaelu arendamiseks laiemalt. Selles suhtes on vaja Brüsselis murda nii mõnegi riigi arvamus toetada ainult kitsalt põllumajandust kui majandusharu.

“Euroopa raha kasutamine põllumajanduse ja maaelu valdkonnas on olnud hea, Eesti põllumajandustoodete kvaliteet on oluliselt paranenud, tootmine on muutunud keskkonnasõbralikuks,” loetles minister viimaste aastate siseriiklikke muutusi.

Põllumajandusministeeriumi tegevusvaldkonda jääb kutseline kalapüük, seepärast arutleski tuisu eest Lindi koolimajja varjunud seltskond eesotsas Pärnumaa kalurite ühingu juhatuse esimehe Arne Taggoga nii mitme omaniku vahel jagatud kalasadamate haldamise kui neisse tehtavate investeeringute üle. Pärnumaa kutselised kalurid tahavad püsti panna külmhoone, kuid takistusribana on ees Eesti Energia nõuded, projektipõhine rahastuse venitamine aastate peale ning riivav teadmine, et harrastuskalureid kammitseb seadusandlus vähem kui kutselisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles