Katuseid katab raske raha

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui katusepuhastamiseks läheb tarvis tõstukit, lisab see teenuse hinnale umbkaudu 350 krooni tunnis.
Kui katusepuhastamiseks läheb tarvis tõstukit, lisab see teenuse hinnale umbkaudu 350 krooni tunnis. Foto: Urmas Luik

Katustelt lume rookimisest on saanud kiiresti kasvav ettevõtlusharu, mis pakub võimaluse soliidses koguses raha kokku kühveldada. Labida järele on haaranud nii alakoormatud ehitajad, metsamehed kui teised, kes tunnevad, et lisasissetulek liiga ei tee.

“Mingit miljonit siit ei tule, aga ütleme, et 300–400 krooni päevas saab taskusse panna, kui tööd on,” märkis lume ja jää eemaldamisele ümber spetsialiseerunud Elcamino OÜ juhatusse kuuluv Marko Tenno. “Meie põhitegevus on ehitamine, aga et hinge sees hoida, pakume talvisel ajal ka lumekoristusteenust.”

Ilmastikuolud on teiste seas enda kasuks pööranud pärnakas Heino, kes päevase põhitöö kõrvalt sõpradega õhtutundidel ja nädalavahetustel katustelt lund lükkab. “See tasub ikka julmalt ära, sest lund on tegelikult palju,” kiitis ta.

Samuti on suvisel ajal Jõekääru kämpingut pidav Raimo Kärbik perioodil, kui kämping talveunes, ühendanud oma mägironimishobi väljavaatega raha teenida. Nagu metsamees Ivar Uustal, kel põhitöö kõrvalt aega üle jääb. “Nädalas mingi 1000 krooni ikka sisse toob,” märkis ta.

Suur hinnalõhe

Ent konkurents on niisama tihe kui lumesadu. Iga päev ilmub lehes kümmekond katusepuhastamist pakkuvat kuulutust.

Teenuse hind sõltub suuresti sellest, kui kõrgel puhastamist vajav katus on, mis kujuga see on ning kui palju sinna lund ja jääd kogunenud. Mõistagi teenuse pakkujastki.

“Ütleme, et kui on viiekorruseline viilkatusega maja ja seal on halb kinnitusmaterjal, siis on 200 krooni tund,” kalkuleeris lumekoristaja Mattias. Hinna alampiir jääb tema meeskonnal 100–150 krooni kanti. See ei ole brigaadi, vaid iga mehe hind. Nii et kui kolm meest tööd teeb, läheb see tellijale maksma kuni 600 krooni tund. “Muidu oleks 30 krooni tund mehel – nii ka ei saa ju,” leidis Mattias.

Aga saab küll. Vähemalt Heino, kes madalamate lamekatuste puhul lepib 35kroonise tunnihinnaga. Selle raha eest ta aga kohtadesse, kus töö ülemäära keeruline ja ohtlik, ronima ei hakka.

Koos paarimehega katuseid puhastav Uustal on nõus umbes poolesajakroonise tunnihinnaga. Mis tähendab, et neilt tellides tuleb katuseomanikul tasuda 100 krooni töötunni eest.

Tenno seevastu eelistab töötasu ruutmeetrite järgi välja arvestada. Ruutmeetri hind jääb tal neljast kaheksa kroonini. See teeb keskmise eramu katusepuhastamise hinnaks 400–1500 krooni.

“Kui inimesel on hind teada, ei seisa ta närviliselt seal katuse all ega vaata kella, samal ajal on meestel huvi kiiremini töö valmis saada,” selgitas ta ruutmeetripõhise arvestuse eeliseid tunnihinna ees.

Ränkraske töö

Teenuse hind võib tunduda soolane, ent raha väljateenimiseks peavad mehed roppu moodi rügama. “See on, nagu kaevaks päev otsa mulda, aga tingimused on seal üleval palju hullemad kui maa peal: tuul, lumi, tuisk, vahel tuleb isegi vihma, nii et riided on seljas läbimärjad, aga ikka pead päev otsa hagu andma,” kirjeldas Mattias.

Kas siis labidaga tundide kaupa lund kühveldades, samal ajal jälgides, et kellelegi lund pähe ei viskaks, ja muretsedes, et ise alla ei kukuks. Või tõstukikorvis seistes pika raske roobiga lund kraapides.

Ja lumerookija tööpäev, nagu Tenno märkis, venib pahatihti 12tunniseks. “Täiesti tavaline tööpäev on kümme tundi külmas tuule käes. Paljud mehed on öelnud, et ehitustööga saab palju lihtsamalt selle raha kätte,” ütles Tenno, kelle väitel pole just kerge leida mehi, kes valmis seda tööd tegema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles