Sündide arv Pärnumaal tuhande piiri ei ületanud

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärnumaal registreeriti 2010. aastal 969 lapse sünd, kahel eelneval aastal ületas Pärnumaal uute ilmakodanike sündimus tuhande piiri.

Eelmise aasta viimasel kuul registreeriti Pärnumaal 80 lapse sünd. Surmajuhtumeid oli 97. Abielusid sõlmiti 17 ja lahutati 14 korral.

Aasta kokkuvõttes on 969 lapse sünd 81 võrra vähem kui 2009. aastal. Siis sündis Pärnumaal 1050 last. 2008. aastal tuli ilmale 1041 uut ilmakodanikku.

Surmasid sai eelmisel aastal Pärnumaal kirja 1095, mis on 8 võrra rohkem aasta varasemast.

Sündide ja surmade võrdlus näitab, et eelmisel aastal jäi Pärnumaal iive negatiivseks.

Kui Pärnu linnas sündis aasta varasemaga võrreldes lapsi oluliselt vähem (vastavalt 496 ja 633 sündi), siis maapiirkonnas sündis tänavu aastatagusega võrreldes rohkem lapsi (vastavalt 473 ja 417).

„Sündimuse vähenemine oli tegelikult ootuspärane,“ ütles Pärnu maavalitsuse rahvastikutoimingute talituse juhataja Liis Rausk. „Kindlasti avaldasid siin oma mõju halvem majanduslik olukord ja tööpuudus.“

Abielusid sõlmiti mullu varasema aastaga võrreldes 20 võrra rohkem ehk 258, neist 23 Pärnumaa kogudustes.

Abielusid lahutati 145 korral, mis on varasema aastaga võrreldes 15 võrra rohkem. „Need on lahutused, mis toimunud kokkuleppel ja perekonnaseisuametis. Siia hulka ei ole arvestatud kohtusse jõudnud lahutusprotsessid,“ selgitas Rausk.

„Rõõmustav, et abielu on taas hakatud rohkem väärtustama. Pole vahest enam nii suuri pulmi kui varasemalt, aga inimesed soovivad selle sündmuse enda jaoks pidulikuks teha,“ sõnas Rausk.

Nimemuutmisi leidis 2010. aastal aset 76, mis on varasemate aastate 40-44 nimemuutuse kõrval päris suur hüpe.

„Valdav põhjus: lahutuse järel on naine jätnud endale mehe perenime, kuid hiljem leiab, et soovib siiski tagasi oma esivanemate nime,“ rääkis Rausk. „Kuna praegune seadus lubab tagasi minna kuni oma vanavanaisa ja -ema perenimeni, on valikuvõimalusi palju.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles