Õmblejatele tööd pakkunud Qualitex kaalub ikka lõngaturgu

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Qualitexi kangavabrikus õmmeldakse seni ainult rõivaste näidiseid. Pildil on esiplaanil õmbleja Ursula Mängel.
Qualitexi kangavabrikus õmmeldakse seni ainult rõivaste näidiseid. Pildil on esiplaanil õmbleja Ursula Mängel. Foto: Ants Liigus

Sindis puuvillaseid kangaid tootev Qualitex tegi jaanuaris tööpakkumise 15 õmblejale, kuid lükkas uue õmblustsehhi avamise otsuse veebruari lõppu, oodates maailmaturu puuvillahinna langust, millele märgid viitavad.

Sindis kunagise 1. Detsembri nimelise vabriku hoones trikotaaþkangaid tootev Qualitex tegi jaanuaris tööpakkumise 26 oskustöölisele, neist 15-le rõivaste õmblejale, et avada kangakudumise kõrval oma õmblustsehh.

Qualitexi juhatuse liige Sulev Lipp ütles, et tema töölaual on paberipakk tööletahtjate avaldusi, kuid ta pole neile saanud vastata, kuna otsus õmblustsehhi avamise kohta viibib ei vähem ega rohkem kui puuvillaturu maailmahindade langemise ootuses.

“Praegu on puuvillase lõnga maailmaturu hind väga kõrge, seda on mõjutanud looduskatastroofid Austraalias ja Pakistanis, kuid märgid näitavad, et hind võib langema hakata ning puuvillarõivaste tootmine muutub jälle kasumlikuks,” selgitas Lipp.

Inimesed leitud

Lipp kordas jaanuaris öeldut, et õmblustsehhi avamine sõltub kahest asjaolust: puuvillahinna langusest ja vajaliku arvu oskustööliste leidmisest Sindi vabrikusse. Tööliste leidmise mure on nüüdseks lahenenud.

“Tööpakkumist tehes olin pessimistlik, arvates, et nii suurt hulka õmblejaid ja rõivatööstuses töötamise kogemustega vajalike teiste erialaoskustega inimesi me kokku ei saa või vähemalt nende leidmine kujuneb raskeks, aga läks teisiti,” rääkis Lipp. “Mu töölaual on pakk töösooviavaldusi ja tundub, et inimesed on meil olemas.”

Paraku tunnistas Lipp, et on lükanud otsuse õmblustsehhi avamise kohta veebruarisse.

“Esialgu veebruarikuu lõppu,” sõnas ta. “Seetõttu pole meile vaja iga nädal helistada ega üle küsida, kas me ikka avame uue tootmistsehhi. Ma ei saa praegu kindlalt öelda, et me seda teeme, kui vajalike inimeste leidmise taha asi enam seisma ei jää. Kõik sõltub puuvill-lõnga hinna kujunemisest.”

Kaalutakse tõesti

Qualitexi juhatuse liikme sõnu võib võtta tõsiselt kas või seetõttu, et ettevõte on endale uue tsehhi sisseseade soetanud ning ruumidki ootel.

“Me võtame inimestega ise ühendust, kui positiivne otsus tuleb,” lubas Lipp.

Samal ajal tunnistas ta, et tekstiilitööstusega on kord juba nii, et see kas areneb või tõmbab ennast koomale vastavalt maailmahinna kõikumistele, mistap selles tootmisharus töötamine pole kunagi päris kindel.

“Tootmine eeldab kasumlikkust ja kuna meie sõltume puuvilla hinnast, on õmblustsehhi avamine alati ettevõtjale riskantne ja vajab kaalumist,” selgitas Lipp õmblustsehhi avamisega viivitamist, lisades, et halva nalja tegemises teda tööpakkumise kuulutust avaldades kahtlustada ei maksa.

“Meie tööpakkumine on tõsine siiani,” sõnas Lipp. “Ma lihtsalt palun inimestel veel oodata, kui raske see võib-olla ka poleks. Samuti ei saa ma praegu kindlalt väita, et Qualitex uue tsehhi avab, nagu ma ei saa öelda, et me seda ei ava.”

Qualitex annab Sindis praegu tööd 133 inimesele, 26 töötaja lisamine kasvataks ettevõtte töötajaskonda ligikaudu 20 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles