“Suunaja” aitab noortel valikuid teha

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta “Suunaja” messil said soovijad kaasa infomaterjalidega reklaamkoti.
Eelmise aasta “Suunaja” messil said soovijad kaasa infomaterjalidega reklaamkoti. Foto: Ants Liigus

18. veebruaril oodatakse Pärnu ja Pärnumaa noori kontserdimajja infomessile “Suunaja 2011”, kus leiab teavet õppimise, töötamise ja vaba aja veetmise võimaluste kohta.

Messile on registreerunud üle 40 eksponendi, nende hulgas 22 kõrg- ja kutseõppeasutust ning kümmekond gümnaasiumi. Esimest korda tutvustavad ühises boksis oma tegevust kõik Pärnumaa avatud noortekeskused.

Noorte lemmikud taas kohal

MTÜ Suunaja projektijuhi Kätlin Muru sõnutsi osalevad messil kõik need organisatsioonid, mille vastu eelmistel aastatel kõige rohkem huvi tuntud. Näiteks tuleb “pauku tegema” ja noortele reaalteaduste õppimist propageerima Teadusbuss. Kohale kutsutud on paljud noorteühendused, mis tutvustavad välismaal õppimise või vabatahtliku töötamise võimalusi välismaal, kuna teema on jätkuvalt väga populaarne ja 2011 on nimetatud vabatahtlike aastaks.

“Traditsiooniliselt palju osaleb kutse- ja kõrgkoole ning kuna messi külastab palju põhikoolilõpetajaid, paneme rõhu nii linna kui maakonna gümnaasiumidele,” rääkis Muru. “Pealegi toimuvad just kevadisel koolivaheajal sisseastumiskatsed ning noortel on hea gümnaasiumid messil üle vaadata.”

Spetsialistid aitavad testida

Kes oma edasise haridustee valikul alles kahtleb, võib Karjäärikohvikus konsulteerida Pärnu õppenõustamiskeskuse karjäärinõustajate ja -infospetsialistidega, abiks on koolipsühholoogid ja sotsiaalnõustajad. Teha saab mitmesuguseid teste, mis aitavad välja selgitada, mis erialad konkreetsele inimesele rohkem sobivad, kas ülekaalus on praktilised või vaimse töö kalduvused.

Tööturu trendidest ja perspektiivikatest erialadest annab ülevaate Eesti töötukassa Pärnu esindus.

“Noored võiksid teadlikud olla, mida töötukassa endast kujutab, ja julgeda selle uksest sisse astuda, kui vajadus peaks tekkima,” seletas Muru. “Vahel on inimestel arusaamine, et töötukassa maksab ainult toetusi, aga seal pakutakse väga erinevaid teenuseid. Püüame propageerida elukestvat õpet, kursusi, mida täiskasvanutele nii kõrg- kui kutseõppeasutustes korraldatakse, sellepärast ootame messile kindlasti täiskasvanuidki.”

Pärnumaa noorte infomess toimub juba 16. korda, olles aasta-aastalt kasvanud nii külastajate kui eksponentide arvu poolest ning omandanud Pärnu linna hariduselus olulise koha. 2005. aastast kannab infomess “Suunaja” nime. Seda korraldab Pärnu õppenõustamiskeskuse noorte infopunkt.

Tänavu oodatakse “Suunajale” umbes 2500 külastajat. Sissepääs on kõigile tasuta.



Infomess “Suunaja”

reedel, 18. veebruaril 12-17
Pärnu kontserdimajas.
“Suunaja” koduleht
www.suunaja.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles