Pärnumaad kaunistavad vahvad lumelinnad

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinti kerkinud lumelinna üle rõõmustasid kõige enam lapsed, kes ekspluateerisid pühapäeval linna nii kuidas andis. Mitu pildile jäänud poissi lõi isegi linna ehitusel kaasa.
Sinti kerkinud lumelinna üle rõõmustasid kõige enam lapsed, kes ekspluateerisid pühapäeval linna nii kuidas andis. Mitu pildile jäänud poissi lõi isegi linna ehitusel kaasa. Foto: Urmas Luik

Nädalavahetusel käis Pärnumaal külmale ilmale vaatamata usin töö, kui Sinti ja Kilingi-Nõmme kerkisid omanäolised lumelinnad, mida kohalikud lapsed asusid kohe agaralt ekspluateerima.

Vaatamata sellele, et Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut fikseeris laupäeval Pärnu ümbruses rohkem kui 10kraadise pakase, kogunes Sindi seltsimaja juurde lumelinna ehitama ligi 80 igas vanuses inimest, kes valmistasid seitse suurejoonelist lumeskulptuuri.

„Näiteks Sindi avatud noortekeskuse võistkonnal oli isegi savist kavand kaasas,“ kirjeldas üritust korraldanud Annika Burket võistkondade ettevalmistust. „Nad ehitasid kassiaasta puhul lumest kassi.“

Sintlastele meeldis auto

Burket ütles, et lumelinna ehitajaid oli peaaegu poole vähem kui eelmisel aastal, seega teenivad tänavused meistrid isegi suuremat kiitust.

„Lapsevanemad, kes tulid oma lastele appi lumelinna ehitama, olid ikka väga tublid,“ ütles Burket. „Ei tea, kas peletas külm ilm inimesed eemale või oli põhjus muus, lootsime ikka suuremat osavõttu. Sellele vaatamata oli päris tore laupäev.“

Et tegu oli lumeskulptuuride võistlusega, valisid kõik osalenud võistkonnad isekeskis skulptuuride pingerea. Burketi seletuse järgi seadsid kõik võistkonnad paberile oma kolm lemmiklumekuju ja nii selgus lõplik edetabel.

Sindi lumelinna ehitamise konkursi võitis Sindi gümnaasiumi 1.a klassi võistkond enda meisterdatud lumest autoga. Pingelises heitluses jäid teist ja kolmandat kohta jagama Sindi avatud noortekeskuse võistkond ning Sindi gümnaasiumi 6. klassi poiste võistkond „Lumiii“. Poisid lihvisid lumest vinge liumäe.

Burketi teatel said parimad auhinnaks Mai kino piletid, kõigile võistkondadele kingiti kringlid ja kohapeal pakuti nii teed kui suppi.

Kilingi-Nõmmet ehib ürgne punnsilm

Veel rohkem trotsisid pühapäeval pakast Saarde valla elanikud. Kuigi termomeeter näitas üle 16 miinuskraadi, tulid pühapäeval Kilingi-Nõmme klubi juurde kokku lumelinna ehitama seitse võistkonda ja üks üksikisik.

Korraldaja Galina Rannama teatel valmis Kilingi-Nõmmeski seitse skulptuuri, neist omapäraseim Kilingi-Nõmme gümnaasiumi võistkonna ehitatud ürgne punnsilm sisalik.

Et Saardeski toimus lumekujurite võistlus, pandi kokku auväärne žürii, mille moodustasid iga võistkonna esindaja ja valla keskkonnaspetsialist Eesi Kolla.

Žürii tunnistas parimaks kiirabivõistkonna ehitatud kiirabiauto. Publiku lemmiku tiitli pälvis eespool nimetatud ürgne loom.

“Võitja sai auhinnaks rändkarika ja suure ðampanja,” rääkis Rannama. “Esikolmik sai veel rosetid, kõigile pakuti kringlit, teed ja küpsist. Publiku lemmik sai eriauhinnaks suurema kringli.”

Teiseks platseerus Saarde vallavalitsuse ehitatud “Saardfildi kass”, mis kiideti kohalike laste poolt kohe linna parimaks liulaskmise kohaks. Kolmandaks hinnati Kilingi-Nõmme tervise- ja hoolduskeskuse tiimi ehitatud skulptuur “Kaarfild”.

Rannama teatel lõppes Kilingi-Nõmme meeleolukas lumelinna ehitamise päev pikima liu võistluse ja ühismängudega. Linna pikima liuga sai maha Maru Mehis Kore.

Pühapäeval kerkis Pärnu pereabikeskuse hoovile Pärnu, Tartu ja Tallinna varjupaikade laste tehtud kavandite järgi kolm suurt lumeskulptuuri. Pärnu varjupaiga lapsed tegid koerakujulise skulptuuri, külaliste käe all sündis suur tigu ja veel üks nii tiigrit kui kilpkonna meenutav elukas. Lumeskulptoreid juhendas professionaalne jääskulptuuride valmistaja ja kunstnik Henry Timusk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles