Veokid kogunesid maanteed hoidma

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile keskpäeval läks Nurme silla juures asuval maanteelõigul kitsaks.
Eile keskpäeval läks Nurme silla juures asuval maanteelõigul kitsaks. Foto: Ants Liigus

Poolsada metsaveokit kogunes eile keskpäevaks Sauga ja Nurme silla vahelisele teelõigule, et nõuda õigust maanteedel senisest raskema koormaga sõita.

Kell 11.46 tõmbab kaks töömeest 90 kilomeetrit tunnis sõita lubavale märgile prügikoti pähe. “Ürituse pärast,” selgitavad nad. Järgmised liiklusmärgid juhivad tähelepanu autokolonnile teel ja lubavad sõita kuni 30 kilomeetrit tunnis.

Küsin kolonni esiotsas seisva helkurvestis mehe käest, mis üritus siin toimub. Kuuldes, et tegu on ajakirjanikuga, ulatab mees käitumisjuhendi meeleavaldusel ja teatab, et pressiga suhtleb kolonni teises otsas asuv Meelis Lippe. “Maanteed on meie kodu ja oma kodu me hoiame,” teatab loosung metsaveoauto küljes.

Mõni veokijuht oli sõiduki esiotsa tee telgjoonest ligi meetri kaugusele sättinud. “Tulime riviga tee poole, sest väikesed autod ei allu kiiruspiirangule,” selgitas Lippe.

Kirjaliku käitumisjuhendi kohaselt on ta ainus, kel on soovitav ükskõik kelle küsimustele vastata. Juhend keelab autojuhtidel suurde gruppi koguneda, kõva häälega arvamust avaldada ja lärmata. “Oluline on jätta meelde, et see ei ole protestiaktsioon, vaid kohalolekuga juhime tähelepanu oma töö kitsaskohtadele, mida saaksime üheskoos lahendada,” õpetatakse autojuhte.

“See on rahumeelne seisak, meeldetuletus ministeeriumile, et meid jutule võetaks,” selgitab autoettevõtete liidu liige, AS Karo-Transi omanik Meelis Lippe. Ta on andnud politseile lubaduse, et autojuhid istuvad kabiinis ega tule välja liiklust segama.

Ainsana segab liiklust mõni sõiduautojuht, kes kiiruspiirangust kinni ei pea. Politsei toimuvasse ei sekku. Eraldusmärkideta politseiautod käivad küll asja uurimas ja patrullauto passib Sauga vahel, ent meeleavaldajatega neil asja pole.

Kui neli meeleavaldusele hiljaks jäänud veokijuhti otsustavad masina silla ette jäävasse kurvi sättida, tekib mõneks minutiks ummik. Helisignaali andev vilkuritega kiirabiauto pressib end neljandast reast Tallinna poole läbi, Tallinna poolt tulijad ootavad. Siis aga ajab Lippe vales kohas seisma jäänud autojuhid minema ning liiklus muutub taas rahulikumaks.

“Eestis on 326 ametlikku metsaveoautot, pool autodest on täna tee ääres,” rääkis Lippe. Loeme hiljem tee ääres seisvad autod üle – Pärnumaal seisab neist täpselt 50. Kui meeleavaldus kell 14 läbi saab, suundub enamik neist sadamasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles