Pärnakad jooksid värskele leivale tormi

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Pärnamäed üks omanikest Dagnis Èakurs näitas, kuidas lätlaste viisil leiba teha.
OÜ Pärnamäed üks omanikest Dagnis Èakurs näitas, kuidas lätlaste viisil leiba teha. Foto: Ants Liigus

Lätlastele kuuluv osaühing Pärnamäed avas eile Pärnus Kesklinna silla naabruses pagaritöökoja, mis küpsetab ja müüb kohapeal 30 ahjusooja saia- ja leivasorti.

Eile kella 11ks kogunes Pärnamägede ukse taha mitukümmend ostuhimulist. Avamise järel muutus kohvik-pood sedavõrd kitsaks, et kõik ahjusooja leiva järele tulnud kaubariiulite manu ei mahtunudki.

Pärnamägede juhataja Mirje Lank ütles avamismöllus sabas seisjate ostukorve hinnates, et parim minek näikse olevat äsja ahjust tulnud tulisel rukkileival Eriline, mis saadaval nii poolteisekilose kui 750grammise pätsina. “Aga rabati veel pekipirukat, magusaid kohupiima-rosinasaiakesi ja minipitsasid,” lisas juhataja veerand tundi hiljem.

Avamispäeva puhul oli leivaahju juures pagaripoisina ametisse asunud osaühingu üks omanikest Dagnis Èakurs. Leivategu näevad kliendid oma silmaga, sest köök on müügisaali avatud. Teine omanik Andris Petersons sättis avamise eel kõrvu Langi ja kahe kassiiriga valmis müügisaali ja andis ostusoovitusi.

Esimestel kuudel on Pärnus kohal lätlastest pagarid-kondiitrid, kes koolitavad siinset personali ning jälgivad, et nende ajaloolised retseptid pärnakatel õigesti välja tuleks. Kui Läti leiva saladused käpas, jääb kogu siinne töö eestlaste ja Petersonsi kanda.

“Esmaspäevast laupäevani saab meil hommikust õhtuni värsket leiba-saia. Ahjud on töös kella üheni päeval. Pühapäeval puhkame,” rääkis Lank.

Nii Eesti kui Läti päritolu toorainest toodang sünnib käsitsi. Isegi küpsised-beseed, mis jõuavad Lätist Pärnusse pakendatult, on valminud ükshaaval kondiitri käte vahel. “Ainsad masinad, mida kasutame, on need, mis tainast küpsetavad ja kergitavad,” ütles Lank.

Juhataja sõnutsi kulub praegu kogu energia äri käivitamisele, kuid tulevikus tahetakse toodangut turustada oma esindusest väljaski. “Meie vastu on huvi tundnud toitlustusettevõtted, mis soovivad spetsiaaltooteid, neid oleme valmis tellimise peale valmistama. Elame siin sisse ja siis vaatame väljapoole,” lausus Lank.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles