Sinu ibuprofeeni patune elu Läänemeres

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimijäägid Läänemeres.
Ravimijäägid Läänemeres. Foto: Alari Paluots

Kolmandik igast neelatud ravimitabletist läheb tualetis allavett. Kuna reoveejaamad ei püüa peent tehiskeemiat kinni, jõuab igal aastal Läänemerre kuni 2200 tonni ravimijääke. Probleemile leidub lahendus, kuid see tähendaks hüppelist tõusu vee hinnas.

Eesti üks suuremaid heitveetorusid läheb Läänemerre Kopli poolsaare tipust. See lõpeb kolm kilomeetrit kaldast eemal merepõhjas ja väljutab kogu Tallinna heitvee, mis eelnevalt Paljassaare reoveejaamas normi piires ära puhastatud. Eesti peale kokku on selliseid mereäärseid torusid 25, kogu Läänemeres aga sadu. Nüüd kummitab neid kõiki täiesti uus probleem.

Läänemere merekeskkonna kaitse komisjon HELCOM kogus kahe aastaga kokku andmed 47 600 proovivõtupunktist maismaal ja 4600 individuaalsest andmepunktist Läänemeres, et tuvastada, kas ja millised ravimid jõuavad puhastusjaamadesse ning sealt keskkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles