Linn kaalub Munalaiu sadamasse lisahoiatustahvlite panekut

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnapea Romek Kosenkranius toonitas, et jääle ei tohi minna enne, kui on väljas seda lubavad märgid.
Pärnu linnapea Romek Kosenkranius toonitas, et jääle ei tohi minna enne, kui on väljas seda lubavad märgid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

"Veel on vajalik kõigile autojuhtidele selgitada, et enne jääteede avamist ei tohi autoga sõita veekogu jääle," ütles Pärnu linnapea Romek Kosenkranius eilset tragöödiat kommenteerides.

Et sõnum autojuhtidele kohale jõuaks, kaalub linn selgitavate lisahoiatustahvlite ülespanekut Munalaiu sadama alale. Sellest on linnapea juba Tõstamaa osavallakeskuse juhi Anu Petersoniga juttu teinud.

Kosenkranius käis eile õnnetuspaigas ja teatas, et sadamas ei ole jää peale minekut keelavat silti. "Linna poolt tulles keerab enne sadamat paremale mere äärde üks pinnasetee, kust on läinud ametlik Kihnu jäätrass ja sinna on pannud liiklust reguleerivad märgid - kas on lubatud või keelatud jäätrassile sõita - maanteeamet, aga see kaubik ei sõitnud eile jääle sealt, vaid otse sadamast, kust liigub Manijale hõljuk," kirjeldas ta.

Neil, kel vaja üle jää liikuda, soovitas linnapea kasutada hõljukit, mille kohta on info sadamas olemas. Tõsi, praegu on masin antud päästeameti käsutusse. "Leppisime kokku, et nad kasutavad seda oma tööde lõpuni," sõnas Kosenkranius.

Jällegi sai saatuslikuks hullujulge ja vastutustundetu autojuhi käitumine, kes otsustas nõrgale jääle sõita raske kaubikuga ning seadis ohtu kuue inimese elu ning viis märga hauda neli inimest.

Tragöödias ellujäänud toodi kaldale sellesama hõljukiga MARS 700. Kuigi masinal on esinenud tehnilisi probleeme ja see oli päev enne õnnetustki katki, pole Kosenkraniuse andmetel vajadust uut hankida.

Linnapea ütlust mööda on masin soetatud 2008. aastal ja osavallakeskuse sõnutsi vaid enne jäätee avamist ja jäämineku ajal kasutataval sõidukit välja vahetada vaja pole.

Sügisel läbis hõljuk korralise hoolduse ja meeri teada on lähiajal vaja vahetada hõljuki jahutusradiaator. "Linnaeelarves on planeeritud kõik hoolduskulud ning hõljukijuhtide palk," kinnitas ta.

Kosenkranius tunnustab päästetöödel abistanud Manija inimesi: "Tahan tänada neid Pärnu linna Manija inimesi, kes auto läbi merejää vajumist pealt nägid ja operatiivselt tegutsesid: sadamavaht Ene Lainet, kes nägi pealt õnnetust ja helistas kohe hõljukijuhile ning päästeametisse. Samuti Evo Pull, Erki Idvand ja Oliver Leas, kes auto katusel olnud mehe ja naise hõljukisse tõmbasid ning sellega nende kahe inimese elu päästsid."

Samuti avaldas linnapea kaastunnet tragöödiast puudutatud kogukonnale ja nendele inimestele, kelle pereliikmed eile hukkusid.

"Äärmiselt kahetsusväärne. Jällegi sai saatuslikuks hullujulge ja vastutustundetu autojuhi käitumine, kes otsustas nõrgale jääle sõita raske kaubikuga ning seadis ohtu kuue inimese elu ning viis märga hauda neli inimest," ütles Kosenkranius kurvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles