Kuidas läbi jää vajunud autost pääseda? (5)

Merilin Cherry
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana Peipsi kaluri nõu läbi on vähemalt kaks inimest traagilisest õnnetusest eluga pääsenud.
Vana Peipsi kaluri nõu läbi on vähemalt kaks inimest traagilisest õnnetusest eluga pääsenud. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kirjanik ja reisikorraldaja Roy Strider, kelle isa Rein oli omal ajal tipptasemel rallisõitja, jagab Munalaiu lähiste tragöödia tõttu nippe, kuidas inimene, kes vajub masinaga merre, peaks käituma.

"Toona käidi autoga Peipsi peal kalal kõvasti. Isa jagas alati nõu, kuidas käituda, kui autoga läbi lennatakse. Jätsin tema ütlused hästi meelde: tänu tema nõuannetele on vähemalt kaks inimest elusalt pääsenud pärast sellist õnnetust," rääkis Strider. 

* Mitte mingil juhul ei tohi hakata uksi lahti kangutama. Neid on veesurve tõttu väga raske avada. Kui aga uksed õnnestub lahti teha, tulvab vesi säärase jõuga salongi, et välja sealt enam ei saa.

* Istuge vaikselt, hingake. Avage aknad paari sõrme laiuselt. Vesi voolab vaikselt sisse.

* Võtke jalatsid ja üleriided seljast, tehke turvavöö lahti.

* Püüdke läbi esiklaasi välja sihtida sinna, kus asub jääauk, mille kaudu vette satuti.

* Istuge vaikselt, kuni vesi tõuseb kaelani.

* Seejärel sihtige veel jääaugu suuet, tõmmake kopsud õhku täis ning avage uks ja lükake ennast katuselt jalgadega jääaugu poole. Kui uks ei avane, võtke kägarasend ja lööge jalgadega esiklaas eest. Kui see ei õnnestu, lööge jalgadega ukseklaas katki ja minge sealtkaudu välja.

* Enne väljumist otsige autost teravaid esemeid, mida kasutada jäänaasklitena, et end veest välja vinnata.

Strideri sõnutsi on peamine vältida paanikat. Samuti tuleb arvestada, et paljudel tänapäeva autodel ei tule esiklaas seest jalgadega lüües enam eest ära, kuna see on kere kandeosaks muutunud ja tugevalt ette liimitud. Luksusautodel on küljeklaasidki väga tugevad.

"Info, mida mu isa jagas omal ajal, kehtis ikkagi toonastes oludes, kui sõideti Ladade ja Moskvitšidega. Kuid üldjoontes kehtib see ka tänapäeval," lisas Strider.

Jääteedel sõites ei tohi tegelikult turvavööd kanda, aga paljud unustavad selle ära ja panevad rihma peale automaatselt. "Samuti oleks tark tänapäeva autodega liigeldes, kus kõik on elektriline, juba enne jääteele minekut aken paari näpu laiuselt avada," arvas Strider, kes soovitab autos igaks juhuks hoida haamrit, jäänaaskleid ja  teravat nuga.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles