Galerii: Konstantin Pätsi sünnikohas teenis aplausi mõte rajada presidendile pealinna ausammas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolised mälestushetked Konstantin Pätsi sünnikohas Tahkurannas.
Ajaloolised mälestushetked Konstantin Pätsi sünnikohas Tahkurannas. Foto: Urmas Luik

Veidi alla kümnekraadise külmaga pani pasunakoor Õnn Tuli Õuele täna hommikul pillid hüüdma Tahkurannas, kus meenutati Eesti Vabariigi loojat Konstantin Pätsi tema 144. sünniaastapäeval.

Eesti esimese presidendi ausammast ehtis sinimustvalge lai pael, auvalves seisid kaitseliitlased. Poolesaja mälestushetkedel osaleja hulgas oli ka presidendi pojapoeg Matti Päts, justiitsminister Urmas Reinsalu ja Konstantin Pätsi muuseumi juhatuse esimees Trivimi Velliste.

Laia lund sadas ja sadas ning tunnise tseremoonia lõpus andis seda riietelt maha raputada.

Kõlas Eesti hümn, mille esitasid Uulu ja Treimani segakoor Annely Kuningase juhatusel.

"Täna oleme siin, et mäletada Eesti rahva suurt poega Konsrtantin Pätsi sellel päeval, kui on tema sünniaastapäev, aga veel enam sellel päeval, kui homme saab 100aastaseks tema ja tema aatekaaslaste loodud Eesti riik," rääkis minister Reinsalu trikoloorses ümbruses ja tema jutt jõudis suurte ja väikeste kuulajate südameni nende staatusest hoolimata.

"Ta oli mees, kes julges siis, kui kaalul oli küsimus, kas noore riigi valitsus hakkab ülekaalukatele punaste vägedele vastu, öelda selgelt: meil ei ole teist valikut, me võitleme selle vabaduse eest ja selles võitluses me saavutasime võidu, me jääme alati mäletama meie väikese rahva suurt poega," rääkis Reinsalu Pätsist, meenutades, et Eesti Vabariigi väljakuulutamise ajal oli president 44aastane. "Kui me praegu vaatame sellele, et meie pealinnas on püstitatud mälestahvel vaid ühele riigipeale ja see riigipea on Vene Föderatsiooni riigipea Boriss Jeltsin, siis ma ütlen siin ja täna Eesti Vabariigi 100. aastapäeva künnisel: me loome oma riigi loojale Konstantin Pätsile ka Eesti Vabariigi pealinna korraliku mälestusmärgi. See on meie võlg, mille peame tasuma."

Reinsalu selle mõtte peale püstitada Pätsile Tallinna ausammas kõlas rahva pooldav aplaus ja keegi hüüdis valjusti: "Õige!" Kõneleja arvates võib ausamba konkursi veel sellel aastal välja kuulutada.

Omariikluse tähtsusest ja vabaduse hoidmisest ning suhtumisest kunagistesse riigimeestesse kõnelesid ka Pärnu linnapea Romek Kosenkranius, Häädemeeste vallavolikogu esimees Andrus Soopalu ning Jaan Roosnurm IRList ja väärikate ülikooli projektijuht Mari Suurväli.

Laulis Uulu põhikooli mudilas- ja lastekoor ning ausamba jalamil trikoloorsete lintide ning lipukestega sädevil publikut vaadates unustasid mudilased lumes seismisest külmetama hakanud varbadki.

Pärja kirjaga "Eesti rahvalt" asetas samba jalamile Reinsalu.

Kaitseliidu Kikepera malevkonna aupaugud riigi suurjuubeli auks kõlanud, saatis Õnn Tuli Õuele oma mänguga osalejad teele, jätkama kodumaa aastapäeva tähistamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles