Tselluloositehasel oleks Pärnumaal konkurente

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Kohava põhjendas, et Pärnu jõe veeressursist piisaks, aga siinkandis on teisi takistusi.
Margus Kohava põhjendas, et Pärnu jõe veeressursist piisaks, aga siinkandis on teisi takistusi. Foto: Margus Ansu / Postimees

Pärnumaa nõrgad küljed tselluloositehase asukohana on ekspordisadama lähedus ja Läti-suunalise raudtee otseühenduse puudumine, ehkki Pärnu jõe alamjooksu veeressursist piisaks.

Kavandatava tselluloositehase asukohavaliku eelanalüüs selgitas, et Eestis on kolm küllaldase mageveehulgaga piirkonda: Pärnu jõe alamjooks, Suure Emajõe ja Narva jõe jõgikond.

OÜ Est-For Investi juhatuse liige Margus Kohava kinnitas, et veeressursist Pärnu jõe alamjooksul piisaks plaanitava tehase rajamiseks, aga eelanalüüs võttis arvesse ka toorme transpordikulusid ja pikaajalist konkurentsivõimet toormeturul võrreldes samalaadsete tehastega Skandinaavias. Selgus, et pikas perspektiivis on kõige konkurentsivõimelisem tehase asukoht võimalikult kaugel merest ja sadamatest ehk konkurentide toormeallikatest, aga tooraine keskel, vähendamaks transpordikulusid. “Pärnu piirkond on mere ja sadama vahetus läheduses, seega konkurentsi mõttes palju haavatavamas piirkonnas,” põhjendas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles