Linnalehmad niidavad taas Pärnu rannaniite

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnalehmad lõbutsevad rannaniidul.
Linnalehmad lõbutsevad rannaniidul. Foto: Mailiis Ollino

Lepingu järgi peaksid Võrumaa veised Pärnusse suvitama saabuma 10. maiks. 

Talunik Silver Visnapuu, kelle kari on juba kolm aastat Pärnu rannaäärt roost puhtaks söönud, loodab, et selleks ajaks hakkab rohi kasvama. Muidu jääksid loomad nälga ja nii vara ei saaks neid siia toimetada.

Visnapuu meenutas, et mullu hakkas ta loomi Pärnusse transportima 7.–8. mail.

Talunik lubas, et tuleval ja ületuleval nädal hakkab ta aeda ehitama. See võtab nädala-poolteist, enne kui loomad saab mereäärsetesse koplitesse suvesöögile tuua.

Kohad, kus veised sööma hakkavad, on samad mis varemgi. Mullu käis suvitamas umbkaudu 260 looma, aga kuna rohust sellisele hulgale nappis ja osa neist tuli enne hooaja lõppu ära viia, toob ta tänavu ilmselt mõnevõrra vähem muruniidukeid mere äärde.

Loomad, keda kesklinna karjamaadel imetleda võib, on Aberdeeni-Anguse, Herefordi, Simmentali tõugu ja musta värvi väikesekasvulised Dexteri veised.

Läinud aastaga jäi Visnapuu rahule, kuigi rohu kasv oli jaheda kevade tõttu kehv ja hooaja lõpus tungis meri karjamaale, nii et loomad tuli plaanitust varem koju evakueerida.

Karjaaia lõhkumisi tuleb Visnapuu sõnade kohaselt igal suvel ette, aga midagi rabavat siiski juhtunud ei ole. Visnapuu leping Pärnu linnavalitsusega loomade karjatamiseks kehtib veel kahel suvel: tänavu ja järgmisel. Praegu arvab Võrumaa talupidaja, et loomade edaspidigi suvepealinna toomise vastu pole tal midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles