Kolibakter paneb eestimaist eelistama

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Euroopas hoogu koguv kolibakterist põhjustatud haiguspuhang on pannud ettevaatlikud eestlased välismaiste kurkide asemel kohalikke aiavilju ostma.

Rimi kaupluste näitel saab öelda, et kliendid eelistavad tõesti senisest enam kodumaist kurki, tõdes Rimi Eesti Food ASi kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats.

Eesti kurgi müüki soosib seegi, et selle hind kukub suve tulles. “Samal ajal ei saa öelda, et Hispaania kurki üldse ei osteta või et selle müük oleks drastiliselt vähenenud,” rääkis Bats. “Säästumarketites kestab meil pikalt planeeritud Hispaania kurgi kampaania ja müük on väga edukas.”

Bats rõhutas, et Rimis ja Säästumarketites müügil olevad kurgid on läbinud nii Hispaania kui Eesti laborite kontrolli, mis näitas, et tegemist on ohutute toodetega.

Selverites on Hispaania kurkide müük viimase paari nädala jooksul langenud neljandiku võrra. Poeketi avalike suhete juht Annika Vilu rääkis, et Pärnus on nende klientidel kurki ostes kolm valikut: Luunja ja Sagro kohalik toodang ning Hispaania Murcia piirkonnast pärit viljad.

“Juba nädalaid ostetakse kõige enam Luunja kurki,” ütles Vilu. “Kui võrrelda ajavahemikke 17.-23. mai ja 24.-31. mai, siis Pärnu kauplustes on Hispaania päritolu kurkide müük pisut kahanenud ja kohalike kurkide müük kasvanud.”

Maxima kauplusekett kõrvaldas eelmisel nädalal ajutiselt müügilt Hispaania kurgid ja lasi neid kontrollida. Kuna tulemused tõestasid viljade ohutust, on Hispaania kurgid taas kaupluste lettidel tagasi.

Saksamaa Robert Kochi instituut teatas kolmapäeval, et mai algusest saadik on enterohemorraagilise E. coli (EHEC) bakteri tõttu haigestunud 1064 inimest.

Haiguse raskeim tüsistus hemorraagilis-ureemiline sündroom (HUS), mis võib lõppeda surmaga, on instituudi andmetel praegu 470 inimesel. Ent uute analüüside põhjal ei pruugi nakkuse leviku taga olla Hispaania kurgid, sest neilt leitud bakteril pole sama tüvi, mis on tuvastatud haigestunutel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles