Pärnu vaated meelitavad Soome harrastuskunstnikke

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobikunstnik Pirkko Leiman arvas, et kõige paremini tuli tal välja pilt Ammende villast.
Hobikunstnik Pirkko Leiman arvas, et kõige paremini tuli tal välja pilt Ammende villast. Foto: Anu Villmann

Sel nädalal võis Pärnus siin-seal näha maalimas gruppi Soome hobikunstnikke, kes vesivärvidega jäädvustasid suvepealinna vaateid.

20 amatöörmaalijat juhendas Soome maalikunstnik ja -õpetaja Mika Törönen.

“Maalisime paari päeva jooksul Ammende villat, randa, roostikku, linnadetaile. Siin on võrratult ilus ja maalimisainest jätkub rohkemaks, kui me teha jõuame,” rääkis Törönen, kes põhjanaabritest kunstituriste juhendas Eestis juba viiendat suve.

“Soome akvarellistide seas on Pärnu minu teada küllaltki populaarne koht. Mis teeb Pärnu meie silmis eriliseks? Eks ikka rand. Eks meilgi ole ilusaid randu, aga Pärnu pluss on kahtlemata see, et siin saavad kursusel osalejad ühendada oma hobi puhkusega,” selgitas Törönen.

Varasematel aastatel on mees peale Pärnu kunstikursusi teinud Saaremaal ja Järvamaal Eivere ja Lääne-Virumaal Palmse mõisas.

“Aga Pärnu on minu vaieldamatu lemmik,“ kinnitas Törönen. “Arvan, et see linn on maalijatele huvitavam kui näiteks Saaremaa. Seda põhjusel, et Pärnus on kõik huvipakkuv kenasti lähedal, me ei pea kuhugi sõitma. Siin on ka rohkesti võimalusi mitmekesisteks maaliteemadeks.”

Valdav osa Soome hobikunstnikke on Töröneni teada vanemaealised, sest neil on aega reisida ja huvialaga tegelda. Ühisnäitust tema sõnutsi Soomes Pärnus valminud akvarellmaalidest ei tehta, iga kursant eksponeerib oma töid ise.

76aastane kursuslane Pirkko, hüüdnimega Barbara Leiman, ütles, et on Eestis käinud varemgi, kuid Pärnusse pole ta enne sattunud.

“Väga armas linn on, jumaldan seda paika, tulen siia kindlasti tagasi! Aga kummaline, et kuigi ma olen läbi käinud metropolid, nagu Pariis, Peking, New York, Washington, siis üheski neis pole ma kunagi ära eksinud, Pärnus aga eksisin,” pajatas Helsingis elav Leiman.

Suvepealinnast vaimustuses Leiman ütles, et maalimise ja puhkamise kõrvalt on ta Pärnus mõne päevaga pildistanud 20 maja, kus ta suviti elada tahaks. “Vaatame fotod oma perega läbi ja mine tea, ehk soetame Pärnusse suvekodu,” avaldas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles