Zontad kohtusid hakkajate külainimestega

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zonta klubi märk.
Zonta klubi märk. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

MTÜ Pärnu Zonta Klubil on tavaks lõpetada hooaeg ringsõiduga kodumaakonnas, et kohtuda hakkajate külainimestega ja vaadata seni käimata kauneid paiku, seekord viis sõit lõunasse Oissaare külla ja tõi tagasi Lähkma küla kaudu.

Ringsõidu esimese peatuse tegid zontad Saarde vallas 541aastases Väljakülas, kus ettevõtja Ivo Jürgenson valmistab viie–kuue mehega konkurentsivõimelisi metsaveotraktoreid ja harvestereid patenditud kaubamärgi Metsis all.

Halliste jõe kaldal Kanakülas Vardja talus on tehtud mängufilmi “Ristumine peateega” (1999) põhivõtted.

19. sajandi tüüpiline rehielamu on üks kahest (teine asub Kihnus) Pärnumaal säilinust, kus pererahvas Kaja Paimets ja Mati Ilves rääkisid paikkonna ajaloost ja juhatasid huvirändurid Halliste jõe kärestikulisimat kohta ehk Vardja koske ning looduskaitsealust Vardja paljandit imetlema.

Kanaküla laantes asub Palu talu (perenaine Mare Pärna), kus kasvavad jaanalinnud. Uudishimulikud Aafrika linnud jahutasid ennast päikesepalavas oma lehvikute, tiibadega lehvitades, valvsad isaslinnud jälgisid kaasasid ja neid võrkaia tagant viisakast kaugusest piidlejaid.

Paarikümne elanikuga Oissaare küla taasiseseisvus viie aasta eest ja sai oma postiindeksi, et kirjad ei jõuaks nendeni enam Saaremaalt Orissaare kaudu.

Ettevõtlik Karulaane talu perenaine Sirli Arumäe on eesti-läti keele tõlk, tema kaasa Ivo Arumäe RMK Kanaküla metskonna metsnik ja peres sirgub neli last. Seega, pea kolmandiku metsade keskele jääva küla elanikest moodustabki Arumäe pere.

Külaseltsi tegevusest ja koostööst kohaliku vallavalitsusega said zontad aimu kohtumisel Surju vallavanema Jaanus Männikuga. Samuti tutvumisel Lähkma-Saunametsa külaseltsi algatusel taastatud Kilingi metskonna kontorihoonega, mis on ehitatud 1901. aastal, tsaariajal. Sise- ja välisremondiga on majas säilitatud ajastu hõngu ja sisustatud metskonna ja piirkonna möödanikku kajastav muuseumituba.

Ringsõidust võttis osa ka Pärnu maavalitsuse arengutalituse juhataja Urmas Kase, et vahetult tutvuda inimeste ja paikadega, mis ei jää suure tee äärde.

Eelmised varasuvised ringsõidud on viinud zontad Saarde valda maakonna ühte kaunimasse paika – Vango tallu, Varbla valda vaid nelja püsielanikuga Muriste külla ja matkale Tolkuse rappa.

Igakordne tõdemus on, et kodumaakonnas jätkub avastamisväärset ning maal trehvab ääretult ettevõtlikke ja rõõmsameelseid inimesi, kellega kohtumine mitmekesistab arusaama külaelust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles