Politsei lõpetas rongisõidu Rüütli tänaval

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vedurijuht Väinol ei läinud eile oma laulust tuntud piilupardist ametivennast palju paremini.
Vedurijuht Väinol ei läinud eile oma laulust tuntud piilupardist ametivennast palju paremini. Foto: Ardi Truija

Nädalaid on suvepealinnas piki Rüütli tänavat, kus ei tohi jalgrattagagi sõita, liikunud diiselmootoriga lõbusõidurong. Ja seda väidetavalt Pärnu linnavalitsuse loal. Eile tegi politsei absurdile resoluutse lõpu ning kirjutas veduri roolis istunud Väinole 15 eurot trahvi.

“Hakkan vedurist välja minema, vaatan: kurat, vilgub selja taga!” pahvatas Väino südametäiega, kuna politseiekipaaži nägemine oli ta esimese hooga päris ära ehmatanud. “Vana mehe ajab närvi selline asi, 42 aastat olen rooli keeranud ega ole mingit probleemi olnud, ja nüüd siis …”

Ohtlik ettevõtmine

Autoregistrikeskuses bussina arvel oleva diiselmootoriga masinaga jalakäijate alal sõita tundunud kolm päeva tagasi vedurijuhiks hakanud Väinole algusest peale kahtlane ettevõtmine.

Piiravad ju Rüütli tänavat nii sissesõidukeelu kui jalakäijate ala märgid, mis tähendab, et seal tohib liigelda vaid jalgsi. “Kui juba jalgrattaga ei tohi Rüütli tänaval sõita, siis ammuilma mitte sellise sõidukiga,” sõnas Lääne prefektuuri korrakaitsebüroo liiklusjärelevalve talituse juht Sander Peremees. “Vagunid liiguvad hääletult ja rahva vahel sõitmine on tõesti ohtlik.”

Samal seisukohal oli ja on vedurijuhtki. “Ma ütlesin Trummile (paarimees Andrus Erm, A. P.) kohe, et siit ei saa ju sõita: märgid üleval, väiksed lapsed jooksevad, aga tema vastas, et meile pandi selline marsruut ja tuleb sõita,” rääkis Väino, kelle arusaamise järgi on tekkinud jamas süüdi tööandja Berg Baltic OÜ.

Ermi selgitusel oli tööandja talle kinnitanud, et kõik on korras ja linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja isiklikult on marsruudile heakskiidu andnud.

Talvoja väitel aga anti rongile luba liikuda Rüütli tänaval vaid Ringi ja Vanapargi tänava vahelisel lõigul, mis nagunii liikluseks avatud. Mitte Vee ja Hommiku tänava vahelisel jalakäijate alal. “Sinna pole luba antud,” viitas Talvoja sellele, nagu oleks ettevõtja rikkunud paikapandud marsruuti.

Paraku ei pruugi Talvoja õigust rääkida. Nimelt kinnitas suvekaubandust kureeriv linnavalitsuse ametnik Elo Juursalu, et linnavalitsus andis rongile loa sõita kogu Rüütli tänaval. Et linnavalitsuse templi ja Talvoja allkirjaga kinnitatud marsruut läbib Rüütlit Vee ja Ringi vahelisel lõigul, väideti Berg Balticu kontoristki.

“Mina tean seda niiviisi, et seal (Rüütli tänaval) tehti liikluskorralduslikud muudatused, nii et jalgrattad ja kõik võivad sealt sõita läbi,” selgitas Juursalu, kes enda sõnutsi oli uuendustest kuulnud linna liiklusspetsialistilt Toomas Tammelalt.

Liiklusspetsialist jäi toimetusele eile tabamatuks. Küll kinnitas Peremees, et tema pole liikluskorralduse muutusest ega sellest, et nüüd võivad kõik autoga piki Rüütli tänavat sõita, midagi kuulnud. “Seal tohib liikuda ainult jalgsi. Punkt,” teatas Peremees, kelle väitel ei ole peatänaval seni, kuni märgid üleval, kahtepidi mõistmist.

Jalgrattaga õhukesel jääl

Peale rongiliikluse on ettevõtjasõbralik linnavalitsus lubanud Rüütlis kohtumaja kõrval üles seada jalgrattalaenutuse. Ent seegi on liiklusseaduse seisukohalt kahtlase õigusliku väärtusega ettevõtmine.

“Piltlikult öeldes peaks see asi nägema välja niimoodi, et võtad laenutusest ratta, lükkad ta käekõrval näiteks Kuninga või Hospidali tänavani ja alles seal istud ratta selga ja hakkad väntama,” märkis Peremees.

Samal ajal ei taha politsei juuksekarva lõhki ajada. “Ütleme, et suhtume sellesse asja mõistlikult,” sõnas liiklusjärelevalve talituse juht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles