Riia maanteel saab sõita rohelise laine harjal

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohelisel lainel saab sõita Tammsaare ristmikust Papiniidu ristmikuni.
Rohelisel lainel saab sõita Tammsaare ristmikust Papiniidu ristmikuni. Foto: Ants Liigus

Pärnus Riia maanteel Papiniidu ristmikust kuni Tammsaare ristmikuni peaks õige sõidukiiruse korral saama autoga liigelda nn rohelises laines, mis võimaldab neli reguleeritud ristmikku läbida foori punase märgutule taga aega kulutamata.

Töö tellis Pärnu linnavalitsus. See läks maksma 9860 eurot. Fooride töörežiimid töötasid välja, paigaldasid ja häälestasid Pärnu REV 2 ja OÜ IB Foor.

Pärnu REV 2 hooldusprojektijuht Andres Koger kinnitas, et foorid on pandud tööle režiimil, kus enam-vähem ühtlase 50kilomeetrise tunnikiirusega saab juht liigelda autoga, ilma et takerduks keelava punase tule taha.

Ainult neli ristmikku

“Jutt on neljast ristmikust, ligikaudu 1,6kilomeetri pikkusest tänavalõigust,” sõnas Koger. “Need on Tammsaare, Laine, Mere ja Papiniidu.”

Jutu kinnituseks sõitsime eile hommikul koos Kogeriga need ristmikud ühes ja teises suunas läbi kokku kuus korda ja neljal korral õnnestus laineala tõesti kordagi peatumata läbida. Kahel korral takerdusime siiski mõnel neist ristmikest punase fooritule taha.

“Üks võimalik põhjus rohelisest lainest maha jääda peitub Ravi tänava ristmikul olevas jalakäijate reguleerimata ülekäigukohas,” selgitas Koger.

“Tarvitseb mõnel jalakäijal vöötrajale astuda, kui juht peab auto peatama, et jalakäijat üle tee lasta, ja auto jääb rohelisest lainest välja. Sinna tuleks panna jalakäijate foor, mis reguleeritakse rohelise laine reþiimile, kus jalakäijad ületavad tänavat ajal, mil autode voog on ristmikel punase tulega peatatud,” lisas Pärnu REV 2 hooldusprojektijuht.

Koger selgitas sedagi, et auto ei tarvitse rohelisse lainesse sattuda, kui pöörab lainealale mõnelt kõrvaltänavalt.

Samuti juhtub, et kui liiklejal ei vea, tuleb tal auto peatada rohelise laine esimese ristmiku taga, olgu siis Tammsaare või Papiniidu ristmikul, kui seal juhtub auto saabudes põlema punane märgutuli.

“Sealt edasi peaks saama liigelda juba ülejäänud laineala kolme foori taga takerdumata,” lubas Koger.

Eilehommikust katset, kus kuuest kahel korral ei õnnestunud rohelist laineala peatumatult läbida, segas seegi, et Tammsaare-Riia ristmiku foorid olid öise voolukõikumise tõttu kannatada saanud, neis vilkus ainult kollane tuli ja ristmik ise oli reguleerimata.

“Äike tegi juhtimiskaardile liiga, aga seda juba parandatakse,” selgitas Pärnu REV 2 hooldusprojektijuht.

Esimesed muljed

Maikuust alates on nn rohelist lainet välja töötatud ja fooridele õiget töörütmi otsitud.

Viimased paar nädalat on see pisimuudatustega töötanud, ehkki foorireguleerijad ei tahtnud sellest veel valjult kuulutada, sest tegemist oli katsetamisega. Seega on Riia maanteed tihti sõitvatel autojuhtidel oma tähelepanekuid.

“Esmaspäevahommikusel tipptunnil õnnestus Riia maantee läbida tõesti ühegi foori taga peatumata,” rääkis üks. “Kolmapäeval seevastu tuli peatuda kolme foori taga, aga kui järele mõelda, siis need olid Rimi ristmik, Tammsaare ristmik ja Kastani tänava ristmik.”

“Rõhutagem, rohelise laine reguleerimisala jääb Tammsaare ja Papiniidu ristmike vahele, Kastani tänava ristmik nende hulka ei kuulu, aga Rimi ristmikku oleme siiski natuke sättinud rohelist lainet arvestades,” selgitas Koger.

Koger rõhutas sedagi, et laineala on reguleeritud 50kilomeetrisele tunnikiirusele, kiiremini kihutades või oluliselt aeglasemalt sõites tuleb aega kulutada punase tule all seistes.

Toimetuse fotograaf Ants Liigus, kes töö tõttu on sunnitud Riia maanteed läbima mõnikord mitu korda päevas, viitas samuti Ravi tänava ülekäigurajale, mis võib rohelise laine korrapealt kihva keerata, kui buss peatub ja rahvas hakkab üle tee minema.

“See ülekäigurada vajaks fooriga reguleerimist,” kordas Koger.

Koos Liigusega eile pärastlõunal laineala veel kord autoga testides õnnestus meil Riia suunal läbida neli ristmikku ja Rimi kaubahalli parklast väljasõitu reguleeriva foori rohelist tuld ootamata, kuid kesklinna poole tagasi sõites jäime ühtlase 50kilomeetrise tunnikiiruse juures Tammsaare foori punase tule taha ikkagi toppama. Tundus, et jõudsime rohelise laine viimase foori juurde liiga vara.

Koger märkis, et rohelisel lainel sõitmine nõuab harjumist ja peale oskuse hoida sobivat sõidukiirust on vaja appi võtta natuke istmetunnet, mis arvestab liikluse tihedusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles