Töölispartei noored võtavad Utøya saare tagasi

, Drammen, Norra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Noored on otsustanud Utøya saare korda teha nii suvelaagrite jätkamiseks kui omastele külastamiseks.

“Utøya sümboliseerib avatud demokraatia kaunist poolt: paika, kuhu noored kogunevad õppima ja arutama poliitilisi küsimusi,” seisab Töölispartei noorteühenduse (Arbeidernes Ungdoms-fylking – AUF) avalduses.

AUFi juht Eskil Pedersen ütles teisipäeval oma kõnes, et saar tahetakse säilitada niisugusena, nagu see on praegu, kindlaid plaane aga veel ei ole.

“Meil on selge sõnum: võtame Utøya tagasi. Rünnak Utøyale ja AUFile oli rünnak meile kõigile. Aga Utøya on ja jääb meie saareks,” vahendas Norra rahvusringhääling Pederseni öeldut.

Saar loodetakse korda teha ühise töö ja annetuste abil. Esimese panuse tegigi kinnisvara- ja hotelliärimees Petter Stordalen, annetades viis miljonit Norra krooni. “Kui kuulsin Eskilit kõnelemas, noogutasin omaette. Me ei saa lasta terrorismil demokraatiast võitu saada. Nagu teised, tahan ma midagi teha. See tundus mulle õige viisina,” rääkis Stordalen.

Stordaleni jutu järgi on saar tükkideks lastud, ta hindab tööde maksumuseks 15-20 miljonit Norra krooni. Mees väitis, et raha oleks ta annetanud igal juhul, hoolimata parteist.

Utøya kuulub AUFile Utøya ASi kaudu. Saar kingiti Töölisparteile 1950. aastal. Peale aastatepikkuse suvelaagrite traditsiooni on saart kasutatud teiste ürituse korraldamiseks.



Utøya

Asukoht: Tyrifjord, Hole, Norra.

Kasugus Oslost: ligi 40 km.

Kaugus mandrist: 500 meetrit.

Pindala: 0,12 km2.

Kuulub Töölispartei noorteühendusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles