Vananenud ravim sattus kliinikus kassipuuri

Barbara Lehtna
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siin kliinikus sattusid 2011. aasta suvel kassi puuri ampullid, mis tulnuks hävitada juba 2009. aastal.
Siin kliinikus sattusid 2011. aasta suvel kassi puuri ampullid, mis tulnuks hävitada juba 2009. aastal. Foto: Urmas Luik

Ene ja Hans Maldre viisid oma kassi juunis Pärnus loomaarsti juurde. Veterinaarid suutsid looma tervist parandada, aga suvise palavaga kassi seisund taas halvenes ja Maldred läksid oma koduloomaga taas kliinikusse. Viimasel korral kass sealt enam elusana tagasi ei tulnud.

“Tulin surnud kassiga koju, võtsin ta kandepuurist välja ja siis ma leidsin sealt rohukarbi,” rääkis Ene Maldre. Rohu “kõlblik kuni” kuupäevast on tänaseks möödas aga üle kahe aasta, seega ei tohiks ravim liikvel olla. Samuti ei ole Ukrainast pärit rohu pakendil ühtegi eestikeelset kirja, see teeb ravimi Euroopa Liidus keelatuks.

“Kas siis kontrolli ei ole? Ravimil ei tohi ju päeva ka üle minna?” on Ene Maldre nördinud. Abikaasa Hans Maldre lisas, et nad ei olekski muidu nii väga muretsenud, kuna südamehädaga loom võis ju ka lihtsalt surra, aga ebaseaduslikud rohud teevad küll ettevaatlikuks.

OÜ Terveksi loomakliiniku omaniku Tarvi Marksoni sõnutsi ei ole kliinik teadlik, kuidas ravim kassipuuri sattus. Samuti ei oska nad öelda, miks võõrkeelsete kirjadega arstim kliinikus oli, kuid on tõenäoline, et juhtus mõne ravimisaadetisega kogemata kaasa.

Maldrete kassi surma põhjustanud südamepuudulikkus, mille tõttu omanikel soovitati kassile elu lõpuni ravimeid manustada, seda nõuet omanikud ei täitnud. Maldred vaidlevad vastu, et mingeid soovitusi või rohtusid neile kaasa ei antud.

Kliiniku töötajad rääkisid, et kui Maldred kassiga kolmandat korda kliinikusse tulid, võeti loom niigi eelisjärjekorras ette. Sellel hetkel nõudis tema tervislik seisund juba elustamisprotseduuri, mis toob endaga kaasa suure sagimise. Seega olevat loogiline, et just siis sattuski vananenud ravim kassi transpordikohvrisse.

“Muidugi nüüd nad ei tea midagi, nad käisid eile meiega siin veel rääkimas ka,” ütles Hans Maldre. Markson kinnitab, et patsiendi omanikega vesteldi küll, et asi selgeks rääkida, aga leinas otsivat loomade omanikud tihti kedagi, keda süüdistada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles