Töötule noorele tuleb abi koju kätte

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imbi Lepik-Martinson (vasakul) ja Eha Paas ütlevad, et esimesed huvilised noored on endast juba märku andnud, kuid nii mõnigi neist vajab kodunt välja tulekuks julgustamist.
Imbi Lepik-Martinson (vasakul) ja Eha Paas ütlevad, et esimesed huvilised noored on endast juba märku andnud, kuid nii mõnigi neist vajab kodunt välja tulekuks julgustamist. Foto: Ardi Truija

Pärnumaal elab sadu tööta noori, kellest 40-l avaneb nüüd võimalus liituda ametit õppima ja tööle aitava projektiga.

Nimelt on Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus (PEAK) koos Pärnumaa Kodukandi ja kohalike seltsidega käivitanud projekti “Pärnumaa noored hakkajad kogukonna toel tööturule”, kuhu osalema oodatakse vähemalt pool aastat tööta olnud 16–24aastasi inimesi.

Paljud pole end arvele võtnudki

“Mõte sai alguse töötukassaga arutledes,” rääkis PEAKi projektijuht Eha Paas. “Eriti suur murekoht on töötud noored, kellest väga paljud pole end töötukassas kirjagi pannud, paljudel ei ole selgeks õpitud ametit. Just passiivsete noorte kaasamine ühiskonnaellu on väga oluline, sest paar aastat veel ja see ei õnnestukski võib-olla enam.”

Töötukassa Pärnumaa osakonna juhataja Gerli Mets ütles, et eilse seisuga oli end ametlikult töötuna arvele võtnud 16–24aastasi noori 470, kellest 164 on kirjas olnud üle poole aasta.

Need numbrid tõotavad lähiajal kosuda, sest varasemate aastate kogemus näitab, et septembris-oktoobris on noorte töötute hulk kindlalt kasvanud, kuna siis selgub lõplikult, kes koolis õpinguid jätkavad ja kes peavad hakkama tööd otsima.

“Kindlasti on veel palju noori, kes ei õpi, ei ole töötuna arvel ega osale aktiivsetes meetmetes. Seega ongi oluline, et sellised noored üles leiaks ja neid projektiga aidata saaks,” rõhutas Mets.

Et töötute noorte probleem on tõesti terav, näitab seegi, et Eesti on noorte töötute protsendilt Euroopa Liidus Hispaania järel teisel kohal, märkis PEAKi arenduskonsultant Imbi Lepik-Martinson.

Kõnealuses projektis osalemiseks pole tähtis olla kirjas töötukassas. “Eks me esmajoones püüagi neid, kes ei ole registreeritud, just seda kõige keerulisemat kontingenti,” lisas Paas.

Anna sõber üles

Osalemaks koolitusel ja tööpraktikal, võib noor ise oma sooviavalduse saata, aga niisamuti saavad temast märku anda vanemad või mõni tuttav.

Esmalt räägitakse noorega ja üritatakse välja selgitada, millist tööd ta tahaks teha. Kui vaja, sõidetakse kaugesse maakohta talle kojugi, seega ei tule noorel alustuseks isegi bussisõiduks raha kulutada.

Kõigile noortele leitakse mentoriks enda kodukohas tegutsev selts, kelle käe all nad saavad 20 päeva tegutseda. “Sellega püüame nad viia senisest erinevasse seltskonda ja teha tuttavaks oma kodukandis elavate aktiivsete inimestega,” seletas Paas. “Nii saavad noored kontakti inimestega, kelle abile võivad toetuda ka siis, kui projekt tuleval suvel läbi saab,” lisas Lepik-Martinson.

Detsembriks peaksid kõik noored jõudma kursustele.

Igale osalejale makstakse nii koolituse kui neljakuulise tööpraktika ajal kinni sõidukulud, peale selle stipendiumi. Samuti tasustatakse mittetulundusühingute mentorite ja praktikajuhendajate töö ja tasutakse noortele tööks vajalike materjalide kulud.

Projekti rahastab valdavalt Euroopa Liidu sotsiaalfond, iga noore peale on plaanis kulutada 4100 eurot. Soovijad võivad ühendust võtta e-posti aadressil hakkajad@peak.ee või telefonil 5919 6065.



Gerli Mets, Töötukassa Pärnumaa osakonna juhataja

“Töötukassa kogemused näitavad, et töökogemuse või eriala puudumine ei ole alati takistus töölesaamisel. Oluline on motivatsioon ja tahe tööd teha ning uus eriala omandada näiteks töö käigus.

Meie oleme nii mitmegi noore tööle suunanud tööpraktika teenuse kaudu, kus tööandja ise õpetab noore välja vastavalt oma ettevõtte eripärale. Kerge ei ole tööd leida, kui puuduvad kogemused ja õpitud eriala, aga kui on tõsine soov, on võimalik endale sobiv töö leida.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles