Riigi piirialadel külvatakse marutaudivaktsiini

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esmaspäeval alustab veterinaar- ja toiduamet sügisest rebaste ja kährikute suukaudset marutaudivastast vaktsineerimist aladel, mis külgnevad marutaudi nakatunud riikidega.

Pärnumaal vaktsineeritakse 20-40 kilomeetri ulatuses Läti piirist. Et vaktsiini külvamist alustatakse Ida-Virumaast ja liigutakse edasi mööda riigi piiri kuni Pärnu laheni, jõutakse Pärnumaale viimasena.

Vaktsineerimine kestab orienteeruvalt 23. septembrini.

Vaktsiinsööta külvatakse õhust väikelennukite abil, jättes välja linnad, asulad, teed ja veekogud.

Kui leitakse vaktsiinipala, tuleks see jätta puutumatult leidmiskohta. Kui peibutussöödas sisalduv vaktsiin on sattunud värskele haavale, silma või suhu, tuleb piirkonda pesta rohke veega ja pöörduda perearsti poole. Vaktsineerimise toimumise ajal tuleb koerad ja kassid hoida sisehoovides.

Seni läbi viidud vaktsineerimisprogramm on edukalt oma eesmärki täitnud ja selle tulemusena on viimase paari aasta jooksul marutaudi Eestimaa pinnal diagnoositud vaid üksikutel juhtudel.

Et nakatunud riikidest pärinevate rebaste ja kährikute vahendusel marutaud uuesti riiki ei tungiks, jätkatakse vaktsineerimist puhvertsoonis, mille laius on 20-50 kilomeetrit riigipiirist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles