Kadri Riitsaar: Ettevõtlusnädal ärgitab leidma Pärnumaa tugevust

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Riitsaar, Pärnumaa ettevõtlus- ja arendusosakonna konsultant ja “Ettevõtlusnädal 2011” kohalik koordinaator.
Kadri Riitsaar, Pärnumaa ettevõtlus- ja arendusosakonna konsultant ja “Ettevõtlusnädal 2011” kohalik koordinaator. Foto: PP

Sellesügisese, Pärnus kuuendat korda toimuva ettevõtlusnädala nagu üleriigilisegi keskmes on ettevõtluskultuur. Kodumaakonnas ärgitavad seminarid ja kohtumised leidma paikkonna tugevaid külgi ning neid edasiminekuks oskuslikult kasutama.

Teemanädala eel jõudis pärale uudis, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ettevõtlusprojektide konkursil vastavaks tunnistatud 89 projekti hulgast toetuse saavast tosinast ettevõtluskavast on kaks Pärnumaalt. Need on Pärnu linnavalitsuse projekt “Ettevõtlik pärnakas” ja Tartu Ülikooli Pärnu Kolledþi Vilistlaskogu MTÜ projekt “Tudengifirma – ideest teostuseni”. Esimene on mõeldud kõrge kasvupotentsiaaliga ettevõtjatele, teine õpilastele-üliõpilastele, õpetajatele-õppejõududele.

Tore teadmine, et jätkub uudseid mõtteid ja hakkajaid teokstegijaid. Aga kui vaadata ettevõtlusnädala väga tihedat ja eri sihtrühmadele mõeldud ürituste kava, siis mida teie koordinaatorina esile tooksite?

Ettevõtlusnädalal on alati räägitud päevakajalistel teemadel: 2009 uuest tööseadusest, 2010 euro kasutuselevõtust, tänavu maakonna tugevate külgede ärakasutamisest ettevõtluse arendamisel. Elu ise toob ju meile ette teemad, mis pakuvad enim huvi ja mida on ehk vähe käsitletud.

Nädal algab 3. oktoobril seminariga “Loomemajandus Lääne-Eestis täna ja homme”, see on üks tulevikuga suundi, korraldame nõupidamise kahasse Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse (PEAK), SA Pärnumaa Turismi ja linnavalitsusega. Loomemajanduse kui ettevõtlusvormi üks eredaid näiteid Pärnus on MTÜ Maarja-Magdaleena Gild.

Töökohtade loomise ja tööjõu arendamise võimalusi maakonnas vaetakse 4. oktoobril targa töö seminaril, samal päeval tutvuvad huvitavaid investeerimiskohti või tootmisruume vajavad ettevõtjad Tootsi aleviku ja sealse tööstuskülaga.

Kava leiab EASi ja PEAKi kodulehelt, üritused on tasuta, mõnele tuleb nimi enne kirja anda. Kutsetega on vaid Pärnu maakonna ja linna parimate ettevõtjate tunnustusüritus Pärnumaa kutsehariduskeskuses.

Nagu eelmisel aastal on tänavugi kavas naisettevõtjate päev, kesknädalal. Miks on rõhutatult välja toodud naisettevõtjad, samal ajal kui sõna “meesettevõtja” pole kasutusel?

Me ei jaga ettevõtjaid sootunnuste järgi, aga naistel ettevõtjatena on emotsionaalseid kohustusi töökoha, kodu ja pere ees rohkem kui nende meeskolleegidel.

Naised ei ole ettevõtluses domineeriv pool, neil on raskem läbi lüüa, nad peavad ennast ettevõtjana rohkem tõestama kui mehed, kes ei kipu naisi tõsiselt võtma. Nii et jätkub ainest, mille üle isekeskis aru pidada, ja kui mehed tunnevad ennast puudutatuna, teeme tuleval aastal eraldi meesettevõtjate päeva.

Suhete arendamisele, sedapuhku mittetulundusühingute ja ärisektori vahel on pühendatud teemanädala viimasel päeval, 7. oktoobril toimuv seminar. Miks selline temaatika?

Sellepärast, et ettevõtluses levib uue mõistena märksõna “ettevõtte ühiskondlik vastutus”, see tähendab sotsiaalset sidusust, uuenduste soodustamist, ettevõtluskultuuri arendamist, konkurentsivõimet.

Arutame, millist majanduslikku kasu saab ettevõte, mille juhtkond teeb koostööd kolmanda sektoriga ja suunab töötajaid vabatahtlikku tegevusse. Näiteid ja selgitusi annab AS Tallinna Vee korporatiivteenuste juht Estel Pukk.

Läinud sügisel tunnustasime Pärnumaa ja Pärnu linna parimate ettevõtjate vastuvõtul kaubandus-tööstuskoja Pärnu esinduse auhinnaga esimest korda vastutustundlikku ettevõtjat – Urmas Mägit, kes on Sindi ettevõtte Fein-Elast Estonia juhataja.

Tänavune austava nimetuse omanik selgub tavakohasel ettevõtjate tunnustusüritusel 6. oktoobril, kus vastutustundlikust ettevõtlusest peab loengu vastava foorumi projektijuht Marko Siller.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles