Pärnu eakate päevakeskus valmib ehitajate palga arvel

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese kolme kuu palga said kevadel eakate avahooldus- ja päevakeskust ehitama asunud A.D. Decors OÜ töömehed kätte õigel ajal. Pärast seda tekkisid tõrked.
Esimese kolme kuu palga said kevadel eakate avahooldus- ja päevakeskust ehitama asunud A.D. Decors OÜ töömehed kätte õigel ajal. Pärast seda tekkisid tõrked. Foto: Ardi Truija

Kas kõik ehitajad on nii kidakeelsed ja mornid, väljendas Pärnu abilinnapea Jane Mets augusti lõpus Pärnus Metsa tänaval kerkiva eakate päevakeskuse sarikapeol imestust. Teadmata, et keskuse müürid ladunud alltöövõtjate palgapäev on juba nädalapäevad viibinud.

Kuidas võiski abilinnapea selle peale tulla, arvestades, et päevakeskuse ehitamiseks on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu antud 780 733 eurot (12 215 819 krooni), millele Pärnu linnavalitsus lisas 137 776 eurot (2 155 733 krooni). Peatöövõtja on mainekas AS Eston Ehitus.

Ajutised makseraskused

Ometi said alltöövõtja A.D. Decors OÜ kaheksa töömeest oma juulikuu palga kätte alles 29. augustil. Pärast seda, kui olid ähvardanud, et ütlevad töölepingud üles ja lahkuvad objektilt. 15. septembriks lubatud augusti palka aga ootavad mehed, kes lõpuks viisidki ähvarduse teoks ja lepingu lõpetasid, siiani.

“No mul on lihtsalt ajutised makseraskused,” esitas A.D. Decorsi juhataja Andrei Tuhkru tüüpvabanduse, et selgitada, miks tema palgatud meeste pered nüüd tühja kõhtu kannatama peavad.

Samal ajal tunnistas Tuhkru, et on peatöövõtjalt meeste palgaraha kätte saanud. “Seal on muud asjad pigem,” kohmas ta ja käis välja lubaduse, et mehed saavad oma väljateenitud tasu kätte “millalgi kahe nädala jooksul”.

See ei ole esimene kord, kui A.D. Decorsil on tekkinud ajutised makseraskused.

FAC Inkasso OÜ andmetel on ettevõtte vastu esitatud neli nõuet kokku kolmelt firmalt, kelle A.D. Decors on tühjade pihkudega jätnud.

Tõsi, arvestades ehitusturul ringlevat raha, pole nõuded suured, jäädes kokku alla 15 000 euro.

Läheb töövaidluseks

Päevakeskuse ehitajate rahanõue vähemalt esialgu inkassofirma kaustade vahele ei jõua. Selle asemel, nagu rääkis üks toimetusega ühendust võtnud pettunud töömeestest, pöörduvad nad tööinspektsiooni poole, et töövaidluskomisjoni kaudu nõuda välja nii 855eurone kuupalk kui 2430-eurone kompensatsioon lepingu erakorralise, tööandja süüst põhjustatud ülesütlemise eest.

Tööinspektsiooni on valmis minema ka Tuhkru. “Töölistega oli sõlmitud tähtajaline leping, mida nad pole täitnud, tekitades sellega kahju minu ettevõttele,” näeb Tuhkru siin hoopis ennast kannatajana.

Mis puutub Eston Ehitusse, kellega alltöövõtu leping alles lõpetamisel, siis usub Tuhkru, et peatöövõtja saab tema abita päevakeskuse ehitusel hakkama.

Sama meelt on Eston Ehituse juhatuse liige Peep Sakk, kelle kinnitusel täidab Eston Ehitus oma kohustused tellija ees tähtajaks ja kauaoodatud päevakeskus valmib novembris, vaatamata probleemidele alltöövõtjaga.

“On äärmiselt kahetsusväärne, et A.D. Decors OÜ on jätnud täitmata oma maksekohustused töötajate ees ja rikkunud tööõigussuhteid puudutavaid õigusnorme,” ei saanud Sakk ütlemata jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles