Linnabussipiletid müügil 19 kohas

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mai tänaval Ühisgümnaasiumi peatuses asunud R-kioskist ei saa enam linnabussipiletit, värsket lehte ega nätsugi.
Mai tänaval Ühisgümnaasiumi peatuses asunud R-kioskist ei saa enam linnabussipiletit, värsket lehte ega nätsugi. Foto: Ants Liigus

Ehkki viimasel ajal on Pärnus suletud mitu R-kioskit, ei ahenda see märkimisväärselt linnabusside sõidutalongide eelmüügist ostmise võimalusi.

„Teatri juures Pika ja Vee tänava ristmiku kõrval suletud R-kioski asemel on sõlmitud piletite müügi teenuse leping samas asuva müügikioskiga (hamburgerimüük), et sõitjatel oleks võimalik harjumuspärasest kohast pileteid edasi osta,” teavitas Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik Maria Murakas-Ollo. „Rüütli tänaval suleti üsna hiljuti üks R-kiosk, kuid samas lähedal endises raamatupoes avati kohe uus.”

Suuremate käiguteede ääres asunud R-kioskitest on töö niisama hästi kui lõpetanud Mai tänaval Pärnu haigla taastusraviosakonna vastas paiknenud müügikoht, ent seda kompenseerib mõnevõrra paarisaja meetri kaugusel Maxima hüpermarketis avatud R-kiosk.

„Otsime Mai kioskile alternatiive, kuna nõudlust piletimüügikoha järele selles piirkonnas on,” nentis Murakas-Ollo.

Sundida ei saa

Murakas-Ollo märkis, et kui linna mingis piirkonnas kas kasvab või lausa tekib vajadus piletimüügipunkti järele, üritab linnavalitsus leida ettevõtja, kes oleks päri unarusse jäetud rajoonis müügiteenust osutama.

Samal ajal ei saa linn, mis on äärmiselt huvitatud, et piletid oleksid ühistranspordi kasutajatele kättesaadavad, kedagi kohustada pileteid müüma. Ainus reaalne moodus sõidupiletite müümise vastu huvi äratada oleks avalike suhete nõuniku arvates see, kui piletimüüja saaks vastavat teenust osutada endale väga soodsatel tingimustel.

„Lepingutes on fikseeritud piletite müügi tingimused, näiteks kohustus müüa pileteid vähemalt kaheksa tundi viiel päeval nädalas – enamik müüb kauem – ja müügiteenuse osutamise tasu, see on teatud protsent piletite maksumusest,” rääkis Murakas-Ollo linnabussipiletite müügi korraldusest. „Müügiteenuse tasumäärad kujunesid 2010. aastal lihtsustatud korras teenuse tellimise hanke tulemusena ja müügiteenuse tasu ülemmäär oli 6,5 protsenti pileti hinnast.”

Veel märkis Murakas-Ollo, et piletite trükkimist korraldab linnavalitsuse majandusosakond, piletite arvestus ja piletite üleandmine müüjatele on finantsjuhtimisteenistuse ülesanne, piletimüügi kulu- ja tuluarvestust aga peab raamatupidamisteenistus.

„Müügiteenust osutavad eri ettevõtjad lepingute alusel,” pani linnavalitsuse avalike suhete nõunik linnabusside piletite müügi teemale punkti.

Avalike piletimüügikohtade kõrval jääb linnabussiga sõita soovijal alati võimalus soetada sõidutalong bussijuhi käest. Seda nii õhtusel ajal, kui muud piletimüügipaigad juba kinni, kui päeval. Tõsi, bussist ostes tuleb eelmüügis 64 senti maksva üksikpileti eest tasuda juba euro.

Kasin tulu

AS Rautakirja Estonia müügi- ja turundusjuht Mauri Kristjan Dorbek nentis, et R-kioskite sulgemine Pärnus on sunnitud samm: nende võrk sai rajatud headel aastatel, paraku on nüüd seda süsteemi raske majandada.

„Kinnipanemispoliitika kindla peale ei jätku,” tõdes Dorbek. „Kinni on pandud need kioskid, mille puhul on näha, et neil tulevikupotentsiaal puudub, ja mille majanduslikud näitajad on juba pikemat aega olnud punases.”

Rautakirja Estonia müügi- ja turundusjuht nentis, et ehkki linnabusside piletite müük oli hea kliendimagnet, firma piletimüügist arvestatavat tulu ei teeninud.

„Ei oska Pärnu kohta kohe, käigu pealt konkreetselt vastatagi, aga kogu meie tootesortimendist annavad bussipiletid ehk 10–15 protsenti,” ütles Dorbek.

Linnabussipiletite müügikohad

Peetri kauplus           Haapsalu mnt 37

Kanpoli kauplusladu       Suur-Jõe 58

Henri kauplus           Merimetsa 66

Port Artur I             Hommiku 2

Port Artur II          Lai 11

Ülejõe postkontor       Tallinna mnt 93a/Roheline 80 (Ülejõe Selveris)

Port Arturi postkontor       Hommiku 2

Lepa postkontor       Karja 4

R-kiosk                 J. V. Jannseni 3 (Säästumarketi kõrval)

R-kiosk                 Tallinna mnt 2 (pitsarestorani kõrval)

R-kiosk                 Oja 57

R-kiosk                 Ristiku 1 (Pärnu haiglas)

R-kiosk                 Rüütli 34

R-kiosk                 bussijaama kõrval Ringi tänaval

R-kiosk                 bussijaama kõrval Pikal tänaval

R-kiosk                 Suur-Sepa 18 (Vana turu hoones)

R-kiosk                 Papiniidu 8/10 (Kaubamajakas)

R-kiosk                 Papiniidu 50 (Kino Mai peatuses)

R-kiosk                 Riia mnt 131 (Maxima kaubakeskuses)

AS GoBusi linnabussid

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles