Tondilossis käib jätkuvalt vilgas tegevus

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühavaimu 17 maja ülemise korruse aknast loopisid marakratid otse tänavale telliskivide tükke, seades sellega ohtu möödakõndijad. Väikesel pildil on pillutud tellised.
Pühavaimu 17 maja ülemise korruse aknast loopisid marakratid otse tänavale telliskivide tükke, seades sellega ohtu möödakõndijad. Väikesel pildil on pillutud tellised. Foto: Urmas Luik

Pärnus Pühavaimu tänaval kõndinud naine pääses ime läbi hullemast, kui nagu taevast sadas otse tema jalge ette poisikeste visatud poolik telliskivi. Kivikamakas saadeti tänavale tühjana seisva Pühavaimu 17 viimase korruse akendest.

Samas kõrval Margiti ilusalongi pidav Margit Petrov lausus, et läinud kolmapäeva pärastlõunal kella poole nelja paiku tuli tema salongi uksele vanem naine ja ütles, et tal pole aega politseid ootama jääda. „Ma tulin sõbrannaga ja ülevalt lendas kivi alla, nii sentimeeter–kaks minu jalgadest eespool,“ rääkinud ehmatuse osaliseks saanud naine. „Oleksin sellega peaaegu pihta saanud ja teie auto samuti,“ sõnanud linnakodanik, kes teavitas juhtunust ka politseid.

Kuna Petrovil oli salongis parajasti käsil kliendi näo hooldus, palus ta kolleegidel politseiauto kohalejõudmisest end teavitada. Ilusalongi perenaise sõnutsi ei õnnestunud politseinikel enam kedagi tabada. Ta näitas tänaval vedelevaid tellisetükke, mis ülakorruse akendest tänavale oli pillutud.

Politsei probleemist teadlik

Petrov tegi juhtunu kohta politseile avalduse. Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammelehe teatel saadavad nad avalduse edasi linnavalitsusele tutvumiseks. Pressiesindaja kinnitusel on politsei Pühavaimu 17ga seotud probleemidest teadlik ja väljakutseid on sinna tulnud varemgi. “Reageerime alati nendele ja samuti käib patrull seal kontrollimas,” märkis Tammeleht.

Petrovi jutu järgi on tema kõnealuses majas tegutsenud poisikeste pärast varemgi politsei kutsunud, kuid vaid korra olevat kolm või neli poisiklutti kätte saanud, üks tüdrukki kuulunud kampa. Politseinikud ajasid pahandusetegijatega tollal pikad jutud maha, kuid mis nende edasine saatus oli, ei osanud Petrov öelda.

Kord loobiti Pühavaimu 17 ülakorruselt klaasitükke alla. „Samad klaasid, mis nad kividega katki olid löönud, ja siis loopisid killud ülevalt alla tänavale,“ rääkis Petrov. Teisel korral sai tema tänava ääres seisnud auto tühja limonaadipudeliga tabamuse. Juhtunut näinud Petrovi tütar ja väimees jooksid küll kiiresti maja taha, kust tühja hoonesse pääseb, kuid seegi kord olid paharettide jalad kiiremad. Toona andis Petrov toimunust teada hoone omanikele.

Kahe kooli naabruses tühi hoone on ohtlik loomult uudishimulikele koolipoistele endalegi, sest maja on kaua kasutuseta seisnud, selle trepid ja muud puitosad pehkinud.

Kõnealuse maja vastas üle Pühavaimu tänava asub Sütevaka humanitaargümnaasium ja üle Lõuna tänava Vanalinna põhikool. Ei saa öelda, et just nende õpilased seal ulakusi korda saadavad, kuid oht sinna sattudes mänguhoos viga saada või mõtlematusest kedagi vigastada on kahtlemata olemas.

Pühavaimu 17 kinnistu valdaja on Postgeneral OÜ, mille omanikud on võrdse osalusega Marek Linnas ja Rain Lõhmus.

Rakendati asendustäitmist

Päästeteenistuse vaatevälja tõusis kõnealune hoone eelmise aasta septembri viimastel päevadel, kui omavoliliselt majas olnud isikud põhjustasid seal tulekahju.

Mõni päev hiljem kontrollisid tuleohutusinspektorid ehitist ja avastasid, et keldrikorruse sissepääs oli avatud. Postgeneralile tehti ettekirjutus sulgeda hoone viisil, et sinna puuduks juurdepääs kõrvalistel isikutel. Koos ettekirjutusega anti asendustäitmise hoiatus.

“See tähendab, et ettekirjutusega nähti ette, et juhul kui omanik hoonet nõuetekohaselt ei sulge, korraldab hoone sulgemise Lääne-Eesti päästekeskus ning kulud nõutakse hiljem omanikult sisse,” selgitas Lääne-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Sirle Matt. “Asendustäitmise hoiatuse alus oli avalik huvi: maja asub kesklinnas kahe kooli vahetus läheduses ja on avatuna ohtlik kogu ümbruskonnale.”

Ettekirjutust ei olnud võimalik omaniku esindajale kätte toimetada, sest temaga ei saadud ühendust telefonitsi ega e-posti teel ja tähitud kirja ei võetud vastu. Sellepärast avaldas päästekeskus tänavu 27. jaanuaril ettekirjutuse koos asendustäitmise hoiatusega Eesti Päevalehes.

Pärast seda kontrollisid inspektorid maja mitmel korral uuesti ja leidsid, et omanik ei olnud oma kohustust täitnud: majja pääses endiselt.

12. veebruaril lasi päästekeskus maja nõuetekohaselt sulgeda. Hoone sulgemise kulud esitati omanikult sissenõudmiseks kohtutäiturile.

Praegu on maja keldriuks taas avali.

Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja Maria Murakas-Ollo sõnutsi saadeti möödunud sügisel Pühavaimu 17 kinnistu omanikule märgukiri, kus linn juhtis valdaja tähelepanu puudustele. Ettekirjutust kinnistu omanikule linn teinud pole. Kuid seoses kehtestatud Pühavaimu, Lõuna, Nikolai ja Kuninga tänavaga piirneva kvartali planeeringu menetlusega on linn Pühavaimu 17 omanikuga pidevas kontaktis. Murakas-Ollo kinnitusel on alati kõne all olnud maja olukordki ja linnavalitsus on hoone puudustele tähelepanu juhtinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles