Noor prantsuse viiuldaja esineb ema kodulinnas

Andris Tammela
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme esimest korda Eestis esinev Susanna Fini tegi eile proovi Papsaare lasteaia ruumides.
Homme esimest korda Eestis esinev Susanna Fini tegi eile proovi Papsaare lasteaia ruumides. Foto: Ants Liigus

Neljapäeva õhtul musitseerib Pärnu Kentuki Lõvi pubis Prantsusmaal elav noor viiuldaja Susanna Fini, keda saadab klaveril siinse muusikakooli klaveriõpetaja Külli Vabrit.

Omapäraseks muudab kontserdi see, et Fini on Pärnu juurtega. Tema ema Ivi Fini lõpetas 1980. aastal Pärnu 2. keskkooli ja suundus siis Leningradi tudeerima vene keelt. Seal kohtus ta oma tulevase abikaasaga, kellega koos kolis 1986. aastal Prantsusmaale ja elab siiani Pariisi eeslinnas.

“Tol ajal ei olnud välismaale saamine enam väga keeruline, viisat tuli veidi oodata,” meenutas Ivi Fini. “Jätkasin Prantsusmaal õpingutega ja töötan praegu algklasside prantsuse keele õpetajana.”

18aastane Susanna on ema kinnitusel tegelnud viiulimänguga suurema osa elust. Neiu alustas viiulimänguga isa eestvedamisel viieaastaselt ja oma tulevikku näebki neiu orkestriviiuldaja ning muusikapedagoogina.

“Viiuldamine on talle nii oluline, et Susanna jättis isegi ratsatrennid pooleli, sest seal on kukkumisoht ja võib käeluu murda. Aga viiuldaja peab käsi väga hoidma,” teadis Ivi Fini.

Susanna harjutab viiulimängu päevas vähemalt neli tundi ja ta on juba esinenud Prantsusmaa mitme noorteorkestri koosseisus.

Neiu tudeerib kohalikus konservatooriumis ja valmistub astuma Pariisi muusikaakadeemiasse. “Seal on konkurents väga tihe, sajast soovijast võetakse vastu ehk viis,” märkis Fini.

Kuigi Susannale meeldib väga Eestis käia ja veeta aega siinsete emapoolsete sugulastega, on pere kodune keel siiski prantsuse keel ja eesti keeles neiu suhelda veel ei oska. Kuid ema kinnitusel õpib Susanna tasapisi tema emakeelt.

Neljapäeval Pärnus toimuv kontsert on neiu jaoks aga Eesti esimene. “Mu õemees on Kentuki Lõvi omanik ja tal tekkis mõte teha üks klassikalise muusika kontsert,” rääkis Ivi Fini. “Külli Vabritiga viis meid kokku Audru huvialakeskuse direktor Kersti Põllu.”

Kontserdil kõlab Susanna Fini lemmikmuusika, teiste seas Gabriel Fauré, Fritz Kreisleri ja Vittorio Monti looming. Samuti tuleb ettekandele muusikat Brahmsilt, Bizet’lt ja Bachilt.

Koos musitseerimise kõrval esitab Fini kolm lugu üksinda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles