Sindi ja Jänesselja lasteaeda rajati liiklusõppeväljak

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi lasteaed.
Sindi lasteaed. Foto: Viktor Kaarneem

Nii Sauga valla Jänesselja lasteaias kui Sindi lasteaias valmis sel sügisel liiklusõppeväljak, mis rajati maanteeameti ja AS Eesti Statoili liikluskasvatusprojekti raames.

Sindi lasteaia direktor Viivi Palmissaar rääkis, et tegemist oli avaliku konkursiga ja sellist võimalust pakkus maanteeamet koostöös Statoiliga juba aastaid tagasi, kuid siis polnud lasteaial selleks tingimusi ehk sobivat heas korras asfaltkattega pinda liiklusradade mahamärkimiseks.

2009. aastal sai lasteaed renoveeritud ja sel suvel, kui taas konkurss välja kuulutati, osales ja osutus väljavalituks.

Kuna Sindi lasteaias on kaks mänguala, üks sõime- ja teine aiarühmadele, ning aiarühmadel on ringliiklusrada jalgrajakestega, mis kulgevad nii ühelt kui teiselt poolt maja, annab see palju huvitavaid variante nii liikumiseks kui radade joonistamiseks. Seepärast hindasid rajamärkijad selle riigi lasteaedadest kõige huvitavamaks liiklusõppeväljakuks, rääkis Palmissaar.

Platsil saab õppida liiklemist nii jalgsi, jalgratastel kui väikeste õppeautodega, mida pisemad lapsed jalgadega edasi lükkavad.

Väljak kujutab endast asfaltkattele kolme valgusfoorivärviga märgitud radu, mille peal saab teha liiklemis- ja liikumismänge. “Oluline on see, et laps tunneks neid põhivärve, et ta saaks teada, et need värvid on valgusfooris ja mida tähendab punane, kollane, roheline,” selgitas Palmissaar.

Selle kohta, kuidas liiklusõpe lastele põnevaks teha, on lasteaial õppefilm ja -kirjandus mängude kirjeldustega, millele iga õpetaja lisab oma fantaasia.

Suure osa metoodilistest soovitustest on Palmissaare sõnutsi välja töötanud Tallinna Kadaka lasteaed, kus pilootprojektina valmis esimene samasugune liiklusõppeväljak.

Laps õpib, kumb on parem ja vasem pool; kuidas liikuda üksteise järel edasi ja tagasi, hoides pikivahet; millal jääda seisma ja edasi liikuda, kuidas kõndida takistuste vahel ja teha vigurkõndi. Samuti kuulatakse, kust suunast tuleb heli, et laps oskaks taibata, kas auto tuleb vasemalt või paremalt poolt, eest või tagant, ja ohtu ennetada.

Sindi lasteaial on varem soetatud liiklusmärgid, millele koostöös hoolekoguga on kavas lisa hankida. Ülekäigurada küll väljakule joonistatud pole, kuid sellegi kavatseb lasteaed teha.

“Ühesõnaga, see on väga kombineeritud liikumise võimalus laste liikumisharjumuste kujundamiseks eelkõige grupis. Sinna juurde liikluseeskiri, niipalju kui laps jalakäijana peab seda lasteaias omandama ja natuke rohkem võib-olla ka,” rääkis Palmissaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles