Raba ujula päästaksid kasutajad

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Vainikk kutsub üles Raba ujula kümne korra pileteid broneerima.
Allan Vainikk kutsub üles Raba ujula kümne korra pileteid broneerima. Foto: Ants Liigus

Pärnu Raba ujula oleks valmis 1. detsembril uksed avama, kui sadakond inimest kümne korra pileti broneeriksid, ütles mittetulundusühingu Ujumisklubi Raba juhatuse liige Allan Vainikk.

Mittetulundusühing koosneb lapsevanematest, kelle lapsed ujumistrennis käivad. Vainikki arvestuste kohaselt tasub kevadel suletud Raba ujula taas avada, kui 180 inimest oleksid nõus 40eurose kümne korra pileti ostma. See kataks pool novembri ja detsembri küttekuludest.

Kütteta külmuks vesi jääks

Praegu on maja kütteta. Üleeile pärastlõunal oli ujula siseruumides seitse ja basseinis 13 soojakraadi.

Sõudeklubi Pärnu tegevjuhi Arvo Looritsa sõnul tuleb välistemperatuuri langedes esmalt keskküttetorud veest tühjendada. Basseinivee jahtumist annaks katte abil aeglustada, aga kui vee temperatuur langeb nulli lähedale, tuleb bassein veest tühjaks lasta. See omakorda võib kaasa tuua plaatide sisselangemise.

Ujula omanik AS Pärnu EEK pole vara hävimisest huvitatud ja on valmis majas viiekraadist soojust hoidma. Suplemiseks on muidugi tunduvalt soojemat vett ja sisetemperatuuri vaja.

Vainikk on pidanud läbirääkimisi Pärnu Vee, Viisnurga, politseikooli jt ettevõtete ja asutustega ning on saanud lubaduse 40 kümne korra pileti ostmiseks. Ujumisklubi ostaks 50 piletit ja puudu jääbki ainult sadakond pääset, mille müümisel ta Pärnu Postimehe lugejatele loodab. Kes on valmis Raba ujula avamist toetama, helistage 522 9475 või saatke aadressil vainikk@hot.ee elektronkiri.

“Soovime, et külastatavus taastuks. Pärnu ettevõtted ja inimesed, võtke ühendust ja ostke kümne korra kaart, siis saaks ujula 1. detsembril avada,” rääkis Vainikk.

Vainikki jutu järgi saab ta Raba ujula tulevikku üles ehitada püsiklientidele ja linna toele, Pärnumaa omavalitsuste liidule (POL) ta enam ei looda. Eilses Pärnu Postimehes kirjutas POLi juhatuse esimees Eeri Tammik, et maakonna laste ujumisvajadusteks piisab Tootsi, Tihemetsa, Pärnu Tervise Paradiisi ja Märjamaa ujulast.

Koidula ujula on ülekoormatud

Kuigi keegi seda otsesõnu tunnistada ei taha, on iga omavalitsus huvitatud eeskätt oma ujula täitumusest. Riik annab lapse ujumisõpetuseks 0.72 eurot tunnis ja lisab sellele 5.75 eurot lapse kohta aastas transporditoetust. Loomulikult on maavalitsus huvitatud Tootsi ja Tihemetsa ning linnavalitsus Koidula gümnaasiumi ujula püsimisest.

Tootsi ja Saarde valla kõrval ei tohiks aga kannatada lapsevanemad. Kui neilt küsitakse lapse ujuma õpetamiseks lisaraha, näitab see, et kool pole valinud kõige lähemal asuvat ujulat.

Teine probleem on Koidula gümnaasiumi ujula ülekoormatus. Kevadel tekkisid seal ujuvate laste nahale täpid ja terviseamet pidi ujula sulgema.

Reostunud vesi võis lastel tekitada nahalöövet, kõrva- ja silmapõletikke, sooltenakkusi ja kõhulahtisust. Terviseamet soovitas ujula koormust vähendada ja hoida iga päev ujula tund aega kasutajatest tühjana, et vesi saaks puhastuda.

Veebruaris lubas Pärnu abilinnapea Jane Mets terviseameti soovitustega arvestada. Septembrist pidid Ülejõe gümnaasiumi ja vabakooli õpilased alustama ujumistunde Raba ujulas.

Asi jäi katki seetõttu, et Pärnu linnavalitsus ja POL ei suutnud Raba ujula toetamises kokku leppida. Pärnu linnapea Toomas Kivimägi nõudis visalt, et Pärnu toetus ei ületaks dotatsioonist ühte kolmandikku, ja POL kulutas oma osa kevadel ära. Tagajärjeks on, et ligi 10 000 euro kokkuhoidmise nimel riskitakse laste tervisega ja võetakse ära varuvariant juhuks, kui Koidula gümnaasiumi ujula taas mingil põhjusel tuleb sulgeda.

Vainikk avaldas lootust, et Raba ujula on Pärnu ettevõtetele ja linnakodanikele siiski nii oluline, et sellel ei lasta kergekäeliselt hävineda. Igaüks, kes kunagi Raba ujulas käis, võiks mõelda, kas tal oleks soovi ujula taasavamist toetada, et rasked ajad üheskoos üle elada.

PÄÄSTKE UJULA

Kes on valmis Raba ujula avamist toetama, helistage 522 9475 või saatke aadressil vainikk@hot.ee elektronkiri. Kui 180 inimest on nõus 40eurose kümne korra pileti ostma, avab ujula 1. detsembril uksed.

Andmed: ujumisklubi Raba

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles