Põlevast korterist mehe, naise ja koera välja aidanud mehed pälvisid elupäästja medali

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeteenistuse aumärkide ja tänukirjadega tunnustati rekordiliselt 108 inimest, kes on silma paistnud hoolivuse, missioonitunde ja vaprusega inimeste elu ja vara päästmisel või on osutanud märkimisväärseid teeneid päästevaldkonna arendamisel.
Päästeteenistuse aumärkide ja tänukirjadega tunnustati rekordiliselt 108 inimest, kes on silma paistnud hoolivuse, missioonitunde ja vaprusega inimeste elu ja vara päästmisel või on osutanud märkimisväärseid teeneid päästevaldkonna arendamisel. Foto: Päästeamet

President Kersti Kaljulaid andis täna Mustpeade majas Pärnu päästekomando päästjatele Allan Jõgile, Kevin Harjakasele ja Siim Künnapasele üle elupäästja III klassi medali.

Jõgi, Harjakas ja Künnapas päästsid Pärnus Riia maanteel lahtise leegiga põlenud kortermajast, kus inimeste väljumistee oli ära lõigatud, mehe, naise ja koera. Leekides hoone juurde jõudes moodustasid mehed suitsusukelduslüli, summutasid suurema leegi ja asusid otsima rajatisest inimesi. Teise korruse korterist leitigi magamistoas magav mees, šokis naine ja koer. Päästjad toimetasid kannatanud kiiresti hoonest välja ja andsid tervisliku seisundi hindamiseks üle kiirabile, mis toimetas nad haiglasse.

Elupäästja medali said presidendilt ka Jüri Pilt, Ahti Talts ja Tarmo Last, kes päästsid Pärnu lahel kalastades vanahärra elu. Mehed märkasid, et nendest 300–500 meetri kaugusel on ühe paadi vöör kahtlaselt üleval ja paadiomanik toimetab midagi ahtris. Ei läinud kaua aega, kui paadis olnud vanem mees kaotas tasakaalu, kukkus vette. Mehe paat keeras lainetaval merel kummuli.

Pilt, Talts ja Last katkestasid kohe kalapüügi ja suundusid ümber läinud paadi juurde. Kolm meest aitasid õngetamiilidesse mässitud kalastaja enda alusele, keerasid ümber õnnetusse sattunud paadi ja tühjendasid selle veest. Seejärel transportisid nad õnnetusse sattunud kalamehe ja tema paadi Pärnu sadamasse.

Pärnu jõel paadiõnnetusse saatunud hädaliste päästmise eest pälvisid elupäästja medali ka Pärnu päästekomando päästja Birko Kallas ja Pärnu päästekomando meeskonnavanem Kalev Näär. Pärnu jõel oli juhtunud paadiõnnetus, kus kahest täisealisest mehest üks oli paadis libastunud ja kukkunud vette. Õnnetusest teavitati häirekeskust ja päästjatele anti teada, et paadis olnud mees ei jaksa enam kaaslast kinni hoida.

Meeskonnavanem Kalev Näär võttis vastu otsuse, et päästeoperatsiooni kiirendamiseks liitub tema pinnaltpääste lüliga, ja riietus pinnaltpääste ülikonda, kui samal ajal sõitis meeskond õnnetuskohale.

Õnnetuspaika jõudnud meeskond märkas 200 meetri kaugusel kaldast paati ning Kallas ja Näär ujusid hädasolijateni. Külmast liikumisvõimetu alajahtunud kalamees aidati paati, toimetati kaldale ja anti üle kiirabile.

Elupäästja medali sai presidendilt veel Vändra päästekomando meeskonnavanem Enn Kontus, kes tõmbas põlevast majast välja kaks inimest hoolimata sellest, et elanikud keeldusid majast väljumast.

Siseminister Andres Anvelt andis üle päästeteenistuse hõberisti Lääne päästekeskuse juhile Heiki Soodlale, päästeteenistuse medali korstnapühkija Kalle Vaargasele, kunagisele Pärnu päästekomando päästjale Kristjan Kaunissaarele, Pärnu päästekomando rühmapealikule Riho Linnasele ja Häädemeeste päästekomando päästjale Toomas Lipsule.

Päästeameti teenetemedali kuldsete tammelehtedega sai siseministrilt Lihula päästekomando päästja Tiit Meel.

Päästeameti teenetemedaliga hõbedaste tammelehtedega tunnustati Vändra päästekomando meeskonnavanemat Arvo Tehverit ja Lääne päästekeskuse valmisoleku büroo peaspetsialisti Vaino Kaunissaart.

Päästeteenistuse aumärkide ja tänukirjade pidulikule üleandmisel tunnustati 108 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles