Pärnumaal tuleb ajaloo esimene liikumisharjumuste uuring

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kepikõndijad Pärnu rannas.
Kepikõndijad Pärnu rannas. Foto: Ants Liigus

Pärnumaa spordiliit käivitas koostöös Tartu ülikooli Pärnu kolledži ja ülejäänud partneritega uuringu, et kaardistada maakonna elanike liikumisharjumused ja -hoiakud.

Pärnumaa omavalitsuste liit, Pärnumaa arenduskeskus ja maakonna spordiliit sõlmisid koostöölepingu, millega tulevaks kevadeks valmib inimeste liikumisharjumusi ja -hoiakuid kaardistav uuring. Projekti rahastavad Pärnumaa spordiliit ja Eesti tervise arengu instituut.

Spordiliidu teatel on tulemusi kavas tutvustada järgmise aasta esimeses pooles ja esimene omalaadne uuring maakonna ajaloos peaks elavdama siinset terviseedendust ja ärgitama inimesi liikuma.

Tulemusi hakatakse kasutama tervisespordiradade, kergliiklusteede ja välijõusaalide kasutamise analüüsil ja selle põhjal on näiteks võimalik luua seoseid inimeste soo, majandusliku ja haridustausta, rahvuse ja muude näitajate vahel. Samuti selgitatakse välja asjaolud, mis takistavad inimestel regulaarselt liikumast, kui tugev on pärnumaalaste enesekriitika, kui haigeks või terveks nad end peavad.

Kuna Eesti olümpiakomitee ja ühendus Sport Kõigile on korraldanud aastaid üle-eestilist kehalise aktiivsuse uuringut ja 2015. aastal tehti laste liikumisuuring, saab Pärnumaa tulemusi riigi keskmisega kõrvutada. 2016. aastal uuriti Pärnus inimeste tervisekäitumist, mis aitab mainitud tööga võrdlusmomenti luua.

Kavandatava uuringu sihtrühma moodustavad 15–69aastased inimesed ja see võtab eraldi luubi alla tihe- ja hajaasustuse. Valimisse kuulub 378 isikut, kuid eesmärk on koguda vastuseid vähemalt 500 inimeselt. Eeldusel, et vastamise tõenäosus on 20 protsenti, tuleb väljastada ligemale 2500 ankeeti.

Uuringul kasutatakse Tartu ülikooli Pärnu kolledži abi. Metoodilise mudeli koostamise ja analüüsi eest vastutab sotsiaaltöö osakonna statistikaassistent Kandela Õun, ent planeerimisse panustab mitu tudengitki. Spordiliidu roll on levitada küsimustikku ja tutvustada analüüsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles