Selja koolimaja hoonele otsitakse kasutust

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori vallavalitsus on kutsunud kohalikud 7. novembri õhtul Selja koolimaja hoonesse, et arutada tühjana seisva maja edasise käekäigu üle.
Tori vallavalitsus on kutsunud kohalikud 7. novembri õhtul Selja koolimaja hoonesse, et arutada tühjana seisva maja edasise käekäigu üle. Foto: Urmas Luik

Tori vald on asunud otsima kasutust pea seitse aastat tühjana seisnud varasemale Selja koolimajale.

Poolteist aastat tagasi anti hoone tegelikult kümneks aastaks rendile mittetulundusühingule Sotsiaalne Kaasatus, millel oli plaan rajada sinna üldhooldekodu. MTÜ tegevjuht Jaanus Mäe selgitas, et kuna nende projekt ei saanud põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt rahastust ja koostöö tollase vallaga ei sujunud, jäid plaanid soiku.

“Ilmselt eelistatakse selliseid ettevõtmisi, mis midagi toodavad. Hooldekodu ei olnud küllalt ahvatlusväärne, et sellesse toetusi panustada,” märkis Mäe. Lisades, et ajapikku muutis valdki suhtumist, oli tunda takkakiirustamist, ei paistnud tuge. “See pani mõtlema, et kui oleksime selle hoone otsast lõpuni valmis ehitanud, hoonestusõigust ei olnud, oleks vald võinud igal ajal minema ajada. Ja võtnud ilusa ümberehitatud maja üle,” nentis Mäe. Selle tõttu edasi ei mindud. Leping lõpetati poolte kokkuleppel.

Tori vallavalitsus on kutsunud kohalikud 7. novembri õhtul sinnasamma Selja koolimajja, et arutada hoone edasise käekäigu üle. “Selge on see, et hoone tulevik vajab kindlat otsust, mida soovime langetada koos kogukonnaga. Hoone vajab palju mahukaid investeeringuid katusesse ja küttesüsteemi. Praegu veel ühtegi kindlat visiooni edasiminekuks ei ole ja loodame rahvakoosolekult selle idee ja eestvedaja leida,” sõnas valla majandusosakonna juhataja Jüri Puust.

Selja vallakooli vana hoone ehitati 1872. aastal, kuid see põles maha novembris 1899. Uue koolimaja ehitas meister Jüri Jantson. Vahepealse keerulise perioodi tõttu töötas kool seal vahelduva eduga. Kuid 1992. aastal kõlas seal jälle koolikell kevadeni 2011. Pärast seda on hoone seisnud kasutuseta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles