Galerii: proua tähistas 100. sünnipäeva luuleridade ja hapukapsasärina saatel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna pärastlõunal lehvis ühel Pärnu eramuist sinimustvalge. „Mis püha täna on?“ küsis tütrelt ema Milda-Marie Kahem, kes sündis täna täpselt 100 aastat tagasi. „Ei ole suuremat püha kui ema sünnipäev,“ vastas seepeale tütar Ülle Tasane, kes pidupäeva puhul oli laua hea-paremaga katnud, pakkudes seapraadi ja astelpajuvett külalistelegi.

Saarde vallas Allikukivil sündinud juubilar on tütre sõnutsi särtsakas ja oma ea kohta terane ja hea mäluga. „Ta loeb peast minu kooliluuletusi, mida ehk viiendas või kuuendas klassis esitasin. Temast oleks tõesti võinud lausa näitleja saada,“ kiidab Tasane. Luuletused tulevad ettekandele pidupäevalgi, kui juubilar iga natukese aja tagant mõne värsirea üle huulte poetab.

„Samuti on ta hea sõber. Kui kellelgi on häda, on ta alati abis ja valmis viimase ära andma,“ iseloomustab tütar ema, asetades külaliste ette taldrikud hapukapsa ja kartuliga. Samal ajal pistab sünnipäevalaps käe ahju, mis tuleb välja, on salajane sahver, kus peidus šokolaadikarbid ja magusad liköörid. „Teilegi väike vaevatasu. Võtke, võtke!“ surub ta õnnitlejaile pihku metsmaasikanapsi.

Peidupaigast haaratud kompvekikarbi ulatab päevakangelane õnnitlema tulnud linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhatajale Aika Kaukverile, kes annab juubilarile üle sületäie punaseid roose ja niisamuti šokolaadiassortii. „Oi, ta on maiasmokk. Ei möödu ühtegi päeva, kui tema laualt kook puudub,“ naljatab tütar. „Usun, et isegi nii kõrges eas teeb väike komm meele mõnusaks,“ lisab seepeale Kaukver, kes toob esile väärikas eas proua hea välimuse.

„Ärge ilmaaegu ka kiitke,“ kostab Kahem seepeale. „Kui iluduskuninganna valimine oleks, annaksin hoopis teile kõigile esimese auhinna.“ Sünnipäevalaps hoiab vaimu erksa ja teravana tegevusega, mis tema päevi aastast aastasse täitnud, sealhulgas kohaliku lehe lugemine, loetu kohta oma arvamuse avaldamine ja luulekogude sirvimine.

„Tal on hea mälu ja head silmad. Luges veel mõni aasta tagasi lehte prillita. Käib ülemisel korrusel ja tuli tänagi kööki täitsa ise,“ räägib peagi 70. sünnipäeva tähistav tütar. „Ta võtab vaid üht ravimit ja vahel annan talle C-vitamiini. Rohkemat tal tarvis ei lähe.“

Õhtul pidavat juubilari külastama teisedki pereliikmed ja sõbrad. Peale selle on oodata tuttavat pillimeest. „Aitäh, et tulite ja vaeva nägite!“ tänab Kahem ootamatuid külalisi. „Olgu teil ikka päikest põues, toas ja õues!“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles