Represseeritud saavad taotleda maamaksuvabastust

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Represseeritud, kes soovivad järgmisel aastal kasutada laienenud Pärnu linna territooriumil kehtivat lisa-maamaksuvabastust, peavad 10. jaanuariks avalduse esitama.
Represseeritud, kes soovivad järgmisel aastal kasutada laienenud Pärnu linna territooriumil kehtivat lisa-maamaksuvabastust, peavad 10. jaanuariks avalduse esitama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Represseeritud, kes soovivad järgmisel aastal kasutada laienenud Pärnu linna territooriumil kehtivat uut maamaksuvabastust, peavad 10. jaanuariks avalduse esitama.

Mais võttis Pärnu linnavolikogu vastu määruse, millega antakse lisa-maamaksuvabastus õigusvastaselt okupatsioonirežiimide represseeritud isikutele. Määrus korrastab ühinenud omavalitsuse territooriumil maamaksuvabastuse andmise reeglid.

Enne Audru, Paikuse ja Tõstamaa valla ühinemist Pärnu linnaga oli represseeritu maamaksusoodustust võimalik kasutada Audru ja Paikuse vallas. Pärnu linn lõpetas lisamaksuvabastuse andmise 2013. aastal, mil kehtestati koduomaniku maamaksusoodustus. Tõstamaa vallas ei ole represseeritu maamaksusoodustust seni rakendatud. Ka maksuvabastuse tingimused ja ulatus erinesid igas omavalitsuses.

Uue määruse kohaselt antakse maamaksusoodustus õigusvastaselt represseeritud või represseerituga võrdsustatud isikule, kellel on Pärnu linna territooriumil asuva maatüki suhtes maamaksukohustus. Maamaksu tasuvad kinnisasja omanikud, hoonestajad või kasutusvaldajad, kellele kinnistusraamatu andmetel omand, hoonestusõigus või kasutusvaldus kuulub.

Maamaksuseadus lubab lisamaksuvabastust rakendada ainult elamumaa sihtotstarbega maatükkidele või maatulundusmaa sihtotstarbega maatükkide õuemaa kõlviku asjus. Represseeritud vabastatakse maamaksust sõltumata nende elukohast.

Kui isikul on mitu nimetatud sihtotstarbega maatükki ja tal on õigus koduomaniku maksusoodustuselegi, saab ta lisamaksuvabastust kasutada selle maatüki puhul, millele koduomaniku soodustus rakendub. Kui maatüki elamu- või õuemaa osa on juba täies ulatuses maamaksust vabastatud, ei saa represseeritu maksuvabastust kasutada teise maatüki suhtes. Kui isikule ei rakendu koduomaniku soodustus ja tal on Pärnu linnas mitu elamu- või õuemaa kõlvikuga maatükki, saab ta maksuvabastuse neist ühe puhul.

Maksuvabastuse saamiseks tuleb esitada kirjalik avaldus represseeritu tunnistuse koopiaga Pärnu linnavalitsusele. Avaldus tuleb esitada maksustamisaasta 10. jaanuariks. Hiljem esitatud avalduse alusel arvestatakse maksuvabastust järgnevast aastast. Avaldus on vaja esitada üks kord: kui maksuvabastus on juba määratud, ei pea igal aastal uut avaldust esitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles