Veebikonstaabel: Oht varitseb mängudeski (1)

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebikonstaabel Ville Ränik hoiatab, et netti riputatud infost võib saada turvalisust ähvardav mõjutusvahend.
Veebikonstaabel Ville Ränik hoiatab, et netti riputatud infost võib saada turvalisust ähvardav mõjutusvahend. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Sotsiaalmeedia saab elu igapäevaseks osaks üha nooremast east alates. Paljudel lastel on isiklik konto Facebookis, Instagramis, Snapchatis, YouTube’is. Samuti koguvad populaarsust vestlusvõimalust pakkuvad mitmikmängud ja nende videoülekanded. Kuidas seal ähvardavaid ohte ära tunda ja vältida, rääkis politsei- ja piirivalveameti veebikonstaabel Ville Ränik.

Hiljutise uuringu käigus selgus, et enamikul alla 13aastastest lastest on mingisugune sotsiaalmeediakonto. Millised ohud sellega võivad kaasneda?

Sotsiaalmeedia on noorukile aina tavapärasem elu osa. Suhtlusprogrammis liigub tihti oluline info, millega ilmtingimata tahetakse kursis olla. Sotsiaalmeedia mitmes mõttes teeb suhtluse kiiremaks ja lihtsamaks.

Lapsed ei oska sünniomaselt ühte hinnata ja näiteks turvaliste koduseinte vahel sotsiaalvõrgustikus suheldes ei pruugita endale ohtude olemasolekut teadvustada. Võidakse võõrastele tahtmatult avaldada privaatset teavet nii enda kui ka pere kohta. Samuti varitseb ärakasutamisoht. Peale selle võidakse uskuma jääda mitmesuguseid õngitsuskirju: laps sisestab oma andmeid ja sellega võib kaasneda finantsiline kahju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles