Punase fooritule eirajate arv kasvas aastaga

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalakäijate ülekäigurada tähistav liiklusmärk.
Jalakäijate ülekäigurada tähistav liiklusmärk. Foto: Urmas Luik

Seaduskuulekusega paistavad maanteeameti liikluskäitumise seire andmeil pärnakatest silma naised ja jalakäijatele annavad autojuhid enamasti eesõiguse Endla teatri juures ülekäigurajal.

Pärnus mõõdeti fooritulede nõuetest kinnipidamist autojuhtide seas kahes kohas: Kaubamajaka ristmikul ja Tallinna maantee viimasel ristmikul. Neist esimeses paigas eiras kollast foorituld lausa 80 protsenti autojuhte, samal ajal kui Tallinna maanteel oli neid kolmandik. Eestis keskmiselt ei pidanud kollast foorituld millekski üle poole juhtidest. Punase tulega sõitjate protsent olid vastavalt 11 ja seitse. 

Jalakäijate liikluskuulekust mõõdeti samuti linnas kahes kohas: Kaubamajaka ja Endla teatri ristmikul. Kaubamajaka juures otsustas vaatluse ajal keelava tulega üle ristmiku minna viis protsenti ja Endla teatri lähedal kaheksa protsenti jalakäijaist. Mõlemad tulemused jäävad kindlalt alla Eesti keskmise ehk kümne protsendi.

Huvitaval kombel paistavad pärnakatest seaduskuulekusega silma just naised. Kui meestest, lastest ja vanuritest jalakäijate hulgas oli rikkumisi niisama palju kui riigi keskmiselt, siis Kaubamajaka ristis läks punase tulega üle tee vaid kolm ja teatri juures neli protsenti naistest. See on riigi ka keskmisest märkimisväärselt parem tulemus.

Pärnu kahes vaatluspunktis, kus reguleerimata ülekäiguradadel jälgiti, kui sageli annavad autojuhid jalgsi liiklejatele teed, olid tulemused vastakad. Selgus, et riigi korralikemad juhid, kellest  nõudeid eiras ainult 26 protsenti, sõitsid mööda Endla teatrist. Ent Mai Selveri läheduses oli rikkujaid lausa üle poole ehk 51 protsenti. 

Samuti vaadeldi autojuhtide turvavarustuse kasutust. Selle seire tulemusi Pärnu kohta eraldi ei avalikustatud. Kogu riigis aga paneb esiistmetel turvavöö kinni enamik täiskasvanuid. Tagaistmel on olukord mõnevõrra halvem, kuid siiski kinnitab turvarihma pea kaks kolmandikku kaassõitjaist. Laste puhul on turvavarustuse kasutamise tase ühtlaselt kõrge nii esi- kui tagaistmel.

Maanteeameti tellitud seire jooksul tehti Eestis 55 välivaatlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles