Aastas ei tohiks pruukida üle 90 õhukese kilekoti

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhukesed kilekotid.
Õhukesed kilekotid. Foto: Dmitri Kotjuh

Juba nädala jagu on kehtinud muudetud pakendiseadus, mille järgi ei tohi poed enam tasuta jagada õhukesi ega väga õhukesi kilekotte. Muudatuse eesmärk on vähendada plastkandekottide tarbimist.

“Suuremad kaubandus­ketid võtsid selle kasutusele tegelikult juba mõnda aega tagasi, nüüdseks on järele jõudnud väikepoedki. Oluline on mõista, et muudatus kehtib kõigile, ka kõige pisematele külapoodidele,” ütles keskkonnaministeeriumi asekantsler Kaupo Heinma.

Seadusemuudatus puu­dutab õhukesi ja eriti õhukesi kilekotte.

Heinma lisas, et kuigi pakendiettevõtja ei või müügikohas anda õhukesi ega üliõhukesi plastkandekotte tarbijale tasuta, on siiski mõni erand. Näiteks tohib anda eriti õhukesi plastkandekotte, mida kasutatakse hügieeni tagamiseks või lahtise toidukauba esmaseks pakendamiseks, kui see aitab vältida toidu raiskamist. “Seda siis, kui noid kasutatakse hügieeni pärast ehk et vältida toodete ristsaastumist. Võtame näiteks kilepiima, mis pannakse eriti õhukesse kilekotti, et piimapakendi viga saamisel ei määrduks ülejäänud tooted,” tõi Heinma näite.

Piirangud peaksid tagama, et alanud aastast ei tarbiks eestlased üle 90 ja 2025. aastast üle 40 õhukese kilekoti aastas. Veel 2015. aastal kasutati Eestis paarsada õhukest kilekotti inimese kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles