Vald plaanib lammutada Sindis kaks pikalt tühjana seisnud kolemaja

Annika Kuusik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutuseta ja lagunevate hoonete lammutamiseks kavatsetakse taotleda toetust KredExilt.
Kasutuseta ja lagunevate hoonete lammutamiseks kavatsetakse taotleda toetust KredExilt. Foto: Mailiis Ollino

Neljapäeval kiitis Tori vallavolikogu heaks plaani taotleda KredExilt toetust, et lammutada Sindis kaks kasutuseta jäänud hoonet.

Üks maju, mis on võetud nõuks maatasa teha, on Kooli tänaval asuv väike, kolme korteriga põlenud elamu. Teine on amortiseerunud kunagine õppehoone Pärnu mnt 22. Tegemist ei ole Sindi kutsekeskkooli omaaegse peamaja, vaid selle taha jääva hoonega.

Lammutada ei ole Tori vallavalitsuse avalike suhete juhi Katariina Vaabeli sõnutsi vaja ainult linnapildi korrastamiseks, vaid ka ohutuse tagamiseks kohalikele elanikele. “Lagunevad hooned võivad ohustada mööduvaid või sinna loata sisenenud inimesi, teiste hulgas lapsi, samuti tekib probleeme tuleohutusega,” selgitas ta.

Vald on seisukohal, et otstarbekas oleks riigi jagatava toetuse abil katta lammutuskulud ja kaotada linnapildist kasutuseta elamu ja haridushoone, mis muutunud ebaesteetiliseks, varisemis- ja tuleohtlikuks ja mille renoveerimine on ebaotstarbekas.

Praegu puudub vallal kinnistute suhtes plaan, esialgu soovitakse need korda saada.

Sihtasutusel KredEx on avatud kasutusest välja langenud hoone lammutamise toetuse meede. Selle raames toetatakse kasutusest välja langenud, munitsipaalomandis või hoonestusõigusega koormatud kinnistul asuva elamu ning haridus- ja teadushoone osalist või täielikku lammutamist ja lammutusjäätmete käitlemist ja krundi korrastamist, sealhulgas haljastamist.

Toetuse määr moodustab kuni 70 protsenti projekti abikõlblikest kuludest. Maksimaalne summa taotleja kohta on 100 000 eurot. Volikogu kinnitas valla hinnangulise omafinantseeringu, mis  Kooli tänava elamu puhul oleks 4100 ja Pärnu maantee kunagisel õppehoonel 14 100 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles