Olaf Esnal on taas juubel (1)

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunamullu oktoobris esitles Olaf Esna Pärnu linnakodaniku majas raamatut “Pajatusi vanast Pärnust”.
Tunamullu oktoobris esitles Olaf Esna Pärnu linnakodaniku majas raamatut “Pajatusi vanast Pärnust”. Foto: Mailiis Ollino

Täna täitub 85 eluaastat Pärnu ühel tuntumal kodanikul Olaf Esnal, omaaegsel Pärnu teatri direktoril ja nüüd Nikolai tänaval antikvariaati pidaval kirjamehel, kes kõige muu kõrval on kujunenud Pärnu lehe kõige pikemaajaliseks kirjasaatjakski.

Viimased kuud on olnud talle aga rasked. Valu teinud seljahäda muutus enne jõule nii hulluks, et sundis heitma haigevoodisse ja seejärel Tallinnas skalpelli alla. Sekkumisest oli kasu, operatsioon õnnestus ja nüüd, pärast taastusravi kipub Esna taas tööle. Tema keelepruugis tähendab ”töö” viit päeva nädalas seitsme tunni kaupa linnakodaniku maja keldris Nikolai 8 antikvariaadis istumist ja kundede ootamist. Juhuslikke külastajaid käib muidugi ka, aga rohkem ikka inimesi, kes teavad, millist trükist on neil vaja ja ainsat kohta Pärnus, kust ­seda saab.

Rääkimata kolleegidest-raamatukogujaist, kes käivad eksperthinnangut küsimas või vahetuskaupa pakkumas.

Ühiskondlike ametite nimistu võib Esna kirjutada üsna pikaks, olles olnud ühiskondlik autoinspektor, käila­kuju raamatuühingus, Pärnu kultuuriklubi juhtfiguur, muinsuskaitse seltsi eestvedaja ...

Erialalt bibliograafina on kõrgkoolis omandatu Esna elus määrav, mistap ei voola hane selga veena ta turjalt ei bibliofiili, kirjasõnal põhineva kodu-uurija ega literaadi tiitel.

Operatsioon õnnestus, ja nüüd, pärast taastusravi, kipub Esna taas tööle.

Esna esimene kirjatöö kohalikku lehte oli spordinupp 1955. aastal. Seega saame peagi tähistada 65 aasta möödumist tema ajakirjandusliku tegevuse algusest.

2014. aastal valmis Mati Põldrel Olaf Esnast dokumentaalfilm “Koguja”.

Esna koduloolistest uurimustest on raamatukaante vahele seatud “Johannes Juhansoo raamatumärgid” (1979), “Eesti Vabadussõjas langenud kodukaitsjate mälestussammas Pärnus” (1993), “Rääma Noorte Ühing “Rääma”” (1996). 2017 ilmus Esna ajalooartiklitest mahukas “Pajatusi vanast Pärnust” ja aasta hiljem “Merelood vanast Pärnust”, mille toimetas trükki Tartu kirjastus Otto Wilhelm.

Esna mitmekesistest, hulga aastate jooksul ilmunud kirjutistest on ent kaante vahele panemist väärivaid kirjutisi tallel veel.

Soovime Olaf Esnale tervist ja jätkuvat soovi kirjutada möödunud aegade Pärnust!

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles