Varrukakaupmehed püüdsid parklas võõrale hingehinnaga potte pähe määrida

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal on Pärnus pahameelt tekitanud parklates potte ja panne müügiks pakkuvad varrukakaupmehed.
Sel nädalal on Pärnus pahameelt tekitanud parklates potte ja panne müügiks pakkuvad varrukakaupmehed. Foto: Liis Treimann

Sel nädalal on Pärnus pahameelt tekitanud parklates potte ja panne müügiks pakkuvad varrukakaupmehed. Politsei palub pealetükkivatest kauplejatest kiiresti teada anda, et neid kontrolliga veidigi heidutada.

Sel nädalal kirjeldas Facebooki grupi "Märgatud24 Pärnus" liige, kuidas tumeda välimusega inimesed kaheukselise punase Citroëniga tüütasid talle lähedast vanemat inimest, püüdes talle Härma kaubahoovi parklas müüa potte ja panne.

"Tulevad ligi jutuga "Juhata teed Tallinna", aga kui hakkad teed juhatama, siis samal ajal nemad tõstavad hunnik potte autosse, väites, et tegemist on hindamatu aardega, ja küsivad raha autorendi tarbeks. Praegusel juhul küsiti 570 eurot," seletas postituse autor varrukakaupmeeste nahaalset müügistrateegiat. "Kindlasti tasub olla tähelepanelik, kui nad oma kodinaid uuesti autost välja tõstavad. Tõenäoliselt on nende eesmärk koos kodinatega midagi muud haarata."

Pärnu politsejaoskonna piirkonnavanema Karin Uibo sõnutsi tuleb infoteateid selle kohta, et tõmmu välimusega naised-mehed tiirutavad asulates ja pakuvad mõnevõrra pealetükkivalt kaupluste lähistel või tee ääres inimestele potte-panne ja kõike muudki, politseile üsna tihti. Suvisel ajal vahel isegi mitu korda nädalas.

"Paraku aga teatatakse kohalikele korrakaitsjatele sellistest inimestest üsna pika ringiga ehk enne jõuab tavaliselt teade sotsiaalmeediasse," tõdes Uibo. "Selleks, et me saaksime vahetult reageerida ja isikuid ning nende ringi tiirutamise motiive kontrollida, tuleks tähelepanek tülikast või kahtlasest isikust otsemaid häirekeskuse numbril 112 teada anda või infot oma kandi piirkonnapolitseinikule vahendada."

Uibo jutu järgi on varasematel aastatelgi niisugustest varrukakaupmeestest politseile ikka ja jälle teada antud, neid on õnnestunud ajuti tabada ja kontrollida, ent tavapäraselt nad kaupa pakkudes ja heausksetele kallist kraami pähe määrides ühtegi seadust ei riku, seega ei pane süütegusid toime. 

"Küll aga saame aru, et selline tegevus võib inimesi häirida ja ega see meilegi meeldi. Kui meil õnnestub sellised kauplejad patrullmarsruutidel või tähelepanelike inimeste infole tuginedes kuskil vahetult tabada, peame selliste tegelastega maha kindlasõnalise vestluse, paneme nende andmed kirja ja veendume, ega nad rikkunud ühtegi seadust, mille üle meil järelevalveõigus oleks," selgitas politseinik.

"Kui nad on näiteks selgelt liiga pealetükkivad ja inimene tunneb end sellest häirituna, saab sellist tegevust käsitleda avaliku korra rikkumisena. Küll aga ei ole midagi kuritegelikku selles, kui hea inimene ostab osavalt libekeelelt poti turuhinnast näiteks kolm korda kallimalt ja kodus tagantjärele end petetuna tunneb," nentis Uibo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles