Laternad koliti tagaõue, pingid teab kuhu

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tundub, et stali­nist­liku ­väljakuna kaitse alla võetud Keskpargis võiks ajastu­truusid diivanpinke rohkem olla.
Tundub, et stali­nist­liku ­väljakuna kaitse alla võetud Keskpargis võiks ajastu­truusid diivanpinke rohkem olla. Foto: Mailiis Ollino

Enne Pärnu uue bussijaamahoone ehitust uhkeldasid Pika tänava kõnniteel, kus linnabusse oodati, aastakümneid seal seisnud kaks laterna- ja telefoniposti. Mõlemad on unikaalsed kas või selle poolest, et on Pärnu oma meistrite valatud.

Esmalt tundus, et koos uue majaga kadusid linnapildist vanad postidki. Lähemal kaemisel leidis silm need Ringi tänavalt.

Vanad postid on jaamahoone ehituse järel kolitud peatänava äärest uue hoone tagaõue, kus nad on pandud pimedal ajal valgustama Ringi tänavalt jaama suubuvat sissesõiduteed.

Jaamahoone ehitajad on nendega hoolikalt ringi käinud, need üle võõbanud ja valgustitele mõne telefonijuhtme kannudki külge jätnud. Infotehnoloogiaajastul kasvanud inimestele tunduvad need valged portselanist kaaluvihtide kujulised asjandused kõrgel posti otsas küll kauge kiviajana, aga vanematele inimestele kõnelevad ajast, kui telefonid olid kingakarbisuurused ja paiknesid laual või rippusid seinal, kellel neid üldse oli. Telefone leidus tänapäevaga võrreldes vähe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles